ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

Хвороба «сивої» давнини

Дата: 13.12.2023 13:22
Кількість переглядів: 118

      Мабуть відколи існує людство від тоді і існує педикульоз. Проте тільки більше, як сторіччя тому було встановлено факт перенесення тифів вошами, від яких помирали мільйони людей. В історії описані факти, що за допомогою заражених людських трупів, яких закидували через стіни замків - були переможені непідступні фортеці. 

    Майже щорічно нашим  відділом реєструються випадки педикульозу, в переважній більшості серед дітей. Педикульоз, в залежності від місця паразитування вошей, поділяється на головний,  лобковий та  платяний. Зараз воші не переносять інфекцій минулого, а ризик ускладнень виникає тільки при розчісуванні шкіри.

    Від моменту зараження до перших проявів, в основному це свербіння, може бути навіть декілька тижнів. Оскільки воші живляться кров'ю, вони залишають на шкірі безліч дрібних укусів.

    Зараження відбувається при безпосередньому контакті з інфікованою людиною, як правило, при зіткненні голів чи волосся, а також від використання речей інфікованої людини (шапки, шарфи, навушники, подушки) та навіть якщо сидіти чи лежати на кріслі, дивані і т.д.

    Оскільки воші можуть тільки повзати, але не здатні стрибати, заразитися ними на відстані не можна. Також неможливо заразитися від вошей, що паразитують на тваринах. Існує хибне твердження, що воші виникають від туги, журби.

    Для лікування педикульозу застосовують антипаразитарні препарати відповідно до інструкції. За кілька днів, можливо, обробку потрібно повторити. Рекомендується випрати всі речі при високій температурі, якими користувався заражений останнім часом. Якщо це неможливо, потрібно здати їх у хімчистку, або помістити в поліетиленовий пакет та залишити в ньому на 2-3 тижні – за цей час воші загинуть. Також необхідно оглянути всіх членів сім'ї та інших людей, з ким спілкувалася інфікована людина. Можливо, їм теж потрібно пройти лікування.

 

 

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду  (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Коломийського районного відділу  ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Дмитро Андрушко    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь