ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

№639-IX/2023 Про затвердження програми «Соціальний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах Підгайчиківської сільської ради на 2023-2027 роки»

Дата: 24.07.2023 15:49
Кількість переглядів: 63

Фото без опису

ПРОГРАМА

 

соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах Підгайчиківської сільської ради на 2023-2027 роки

 

1.

 

Назва програми

Програма соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, що опинились в складних життєвих обставинах на 2023-2027 роки

 

2.

Ініціатор розроблення програми

Сектор служби у справах дітей Підгайчиківської сільської ради

 

3.

Розробник програми

Сектор служби у справах дітей Підгайчиківської сільської ради

 

4.

Учасник програми

Сектор служби у справах дітей Підгайчиківської сільської ради

5.

 

Відповідальний виконавець програми

Сектор служби у справах дітей Підгайчиківської сільської ради

6.

Термін реалізації програми

2023-2027 роки

 

7.

Перелік джерел фінансування, участь у виконанні програми

Бюджет Підгайчиківської територіальної громади, інші джерела не заборонені законодавством

8.

 

Загальний обсяг фінансових ресурсів програми, необхідних для реалізації програми, всього:

 

В тому числі:

37 000  грн.

 

2023 р.- 5 000 грн.

2024 р.- 8 000 грн.

2025 р.- 8 000 грн.

2026 р.- 8 000 грн.

2027 р.- 8 000 грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І.   ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Загально відомо, що майже всі питання життєзабезпечення мешканців мають вирішуватися на рівні територіальної громади. Діти є членами громади. Згідно Конвенції ООН про права дитини: «Дитиною є кожна людська істота до досягнення нею 18-річного віку». Як правило, вони становлять п’яту-шосту частину всього населення громади. Відповідно до вимог статті 8 Закону України «Про добровільне об’єднання громад» - об’єднана громада є правонаступником усього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися. Тобто голова громади, старости представляють інтереси дітей, як членів своєї громади і виконують обов’язки щодо створення соціально- економічних умов реалізації особистості на території громади.

Слід роз’яснити, що орган опіки та піклування - це виконком місцевої ради у всій сукупності його структурних підрозділів. Безпосереднє ведення справ щодо дітей покладається на службу у справах дітей. Дорадчий орган із питань дітей - комісія з питань захисту прав дитини.

Програма дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, на 2023-2027 роки спрямована на поліпшення їх становища, створення належних умов для фізичного, інтелектуального і духовного розвитку, підготовки до самостійного життя.

 

ІІ. ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМ, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКИХ

СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

 

Територіальна громада, як орган опіки та піклування, забезпечує захист не тільки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а й багато інших особистих і майнових прав кожної дитини, яка є мешканцем громади.

На території Підгайчиківської територіальної громади проживає 879 дітей. Під опікою, піклуванням - 6 дітей. З них 3 дитини-сироти та 1 дитина, позбавленої батьківського піклування, які влаштовані у сім’ї громадян. На державному утриманні 1 дитина. В дитячому будинку сімейного типу - 1 дитина. Також в громаді проживає 2 усиновлених дітей.

Питання безпритульності та бездоглядності дітей, незважаючи на позитивні зрушення, залишаються актуальними. Причинами складних життєвих обставин дітей є сімейні проблеми, правопорушення, неспроможність багатьох сімей виховувати дітей, безвідповідальність батьків.

Діти, які були покинуті батьками або самі покинули сім’ю, в якій не створено належних умов для життя та повноцінного розвитку, займаються бродяжництвом, жебракуванням, втягуються дорослими до протиправної діяльності. Життя і здоров’я таких дітей постійно перебуває під загрозою.

Соціальний захист дітей являє собою систему заходів правового, організаційного, фінансового плану, спрямовану на забезпечення безпеки їх у повсякденному житті та призначену для здійснення допомоги дітям, які з різних причин залишаються позбавленими повністю або частково тих пільг чи послуг, які необхідні для їх нормального життя.

Актуальність проблем дитинства обумовлює необхідність вироблення якісно підходу щодо забезпечення дітям нашого міста повноцінного розвитку відповідно до їх потреб. І це стане можливим завдяки впровадженню даної Програми .

III. ОБҐРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ І ЗАСОБІВ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМ

 

1.      Соціальний захист дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

З метою виконання завдання запланована організація заходів, спрямованих на своєчасне виявлення дітей, що опинились у складних життєвих обставинах, індивідуальну роботу з ними, спрямовану на попередження вилучення дитини з сім’ї; проведення профілактичних рейдів з метою виявлення бездоглядних дітей, дітей, які бродяжать, жебракують, залишили домівку чи навчальний заклад; проведення консультативної роботи з батьками стосовно належного виконання ними батьківських обов’язків; здійснення контролю за умовами проживання сімей, які опинились у складних життєвих обставинах; вилучення дітей з сімей, де є загроза її життю або здоров’ю; направлення бездоглядних дітей, що потребують соціального захисту до відповідних закладів; організація та проведення Всеукраїнського рейду «Урок»; заходів для дітей пільгових категорій з нагоди Дня Св. Миколая, Новорічних, Різдвяних та Великодніх свят.

  1. Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою виконання завдання заплановано проведення інформаційних кампаній з популяризації сімейних форм виховання з метою реалізації права кожної дитини на проживання в сім’ї; створення і функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, як альтернативних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; проведення семінарів, круглих столів з метою підвищення педагогічної компетентності опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів; проведення заходів з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, Дня усиновлення, Дня знань.

  1. Забезпечення організаційної та методичної роботи щодо соціального захисту дітей.

З метою виконання завдання заплановано організація та проведення семінарів, нарад з питань соціального захисту дітей; висвітлення у засобах масової інформації питань забезпечення прав, свобод і законних інтересів дітей; виготовлення методичних матеріалів, буклетів з питань популяризації сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; проведення засідань комісій з питань захисту прав дитини.

  1. Забезпечення захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на житло.

З метою виконання завдання заплановано ведення реєстру нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; контроль за збереженням житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; вжиття заходів щодо встановлення опіки над житлом та майном, право власності на яке мають діти-сироти, та діти, позбавлені батьківського піклування; направлення документів для постановки на облік осіб, які потребують поліпшення житлових умов дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, по досягненню ними 16-річного віку.

5. Забезпечення співпраці з громадськими та благодійними організаціями. що працюють в інтересах дітей.

З метою виконання завдання заплановано надання будь-якої речової допомоги, продуктів харчування сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах.

 

  1. ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ

Метою Програми є поліпшення становища дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, що опинились у складних життєвих обставинах, створення належних умов для фізичного, інтелектуального і духовного розвитку, підготовки до самостійного життя.

Для досягнення мети передбачається здійснити ряд заходів щодо реалізації встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових та конституційних гарантій у сфері соціального забезпечення, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, що опинились у складних життєвих обставинах.

  1. ПІДСТАВИ ДЛЯ РОЗРОБЛЕННЯ ПРОГРАМИ

 

Програма розроблена відповідно до: Конституції України; Цивільного Кодексу України, Сімейного Кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», Закону України «Про охорону дитинства», Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей»; Постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008року, № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», Постанови Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2008 року, № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», Постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 року, №564 «Про затвердження Положення про дитячий будинок сімейного типу», Постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002р., №565 «Про затвердження Положення про прийомну сім'ю», Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 року, № 585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах», Постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» та інших нормативно-правових актів України.

 

  1. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ

ЗАХОДІВ ПРОГРАМИ

 

Прийняття Програми та залучення на її виконання коштів міського бюджету сприятиме вирішенню завдань щодо розвитку громади та спільного пошуку методів розв’язання проблем, що стоять перед громадою.

Очікується, що в результаті реалізації Програми буде поліпшено становище дітей-сиріт , дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах шляхом їх усиновлення, влаштування їх під опіку, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу або шляхом збереження біологічного середовища для дітей.

Очікується також, що реалізація цієї Програми сприятиме ефективному використанню коштів місцевого бюджету та зростанню довіри населення територіальної громади до місцевої влади.

  1. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

 

Фінансове забезпечення виконання Програми здійснюється відповідно до чинного законодавства за рахунок коштів місцевого бюджету, благодійних внесків, допомоги підприємств усіх форм власності, що знаходяться на території Підгайчиківської територіальної громади, благодійних внесків окремих громадян, а також інших джерел не заборонених законодавством. З метою реалізації Програми передбачені заходи, що реалізуються протягом бюджетного періоду та наведені у додатку 1.

 

 

Секретар сільської ради                                         Богдан АНДРУСЯК                                                

 

Додаток 1 до програми

Заходи до Програми соціального захисту дітей-сиріт, дітей,

П/п

Назва заходу

Виконавці

Джерела

фінансування

Орієнтовні обсяги фінансових ресурсів, у тому числі за роками (грн.)

1

2

3

4

5

1.

Проведення заходів щодо соціально-правового захисту безпритульних і бездоглядних дітей, їх соціалізації, реабілітації та адаптації в суспільстві за місцем проживання на рівні старостатів

Служба у справах дітей

Підгайчиківської сільської ради

фінансування не потребує

2023-2027 рр.

2.

Організація заходів з надання консультаційно-правової допомоги з питань збереження виховної функції сім’ї, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян (усиновлення, опіка та піклування, створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу).

Надання населенню району інформаційну підтримку з питань захисту прав дітей, протидії насильству в сім’ї, запобігання торгівлі людьми.

Служба у справах дітей

Підгайчиківської сільської ради

фінансування не потребує

2023-2027 рр.

3.

Висвітлення в засобах масової інформації позитивний досвід роботи щодо усиновлення дітей, проблемні питання щодо захисту прав дітей, дитячої бездоглядності й відповідальності осіб, які порушують права дитини, та шляхи їх вирішення.

Служба у справах дітей

Підгайчиківської сільської ради

фінансування не потребує

2023-2027 рр.

4.

Обстеження сімей, що опинились в складних життєвих обставинах, умов проживання дітей-сиріт та

Служба у справах дітей

Підгайчиківської сільської ради

Місцевий

бюджет

2023 р.-500 грн.

 

 

 

позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, на 2023-2027 роки

 

 

 

дітей, позбавлених батьківського піклування, що виховуються в сім’ях опікунів, прийомних батьків, дитячих будинках сімейного типу, а також тих, що прибули з тимчасово окупованих територій України.

Влаштування дітей в центри соціально-психологічної реабілітації дітей, будинок дитини.

Обстеження умов проживання громадян з метою створення сімейних форм виховання. Проведення профілактичні рейдів, „Сім’я”, «Вокзал», «Діти вулиці», „Урок”, „Транспорт”, «Нічне місто».       

сільської ради, поліцейський офіцер Підгайчиківської громади відділу превенції Коломийського РВП в Івано-Франківській області

 

2024р.-500 грн

2025р.-500 грн

2026р.-500 грн

2027р.-500 грн

5.

Забезпечення ведення електронного обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб, що бажають взяти їх на виховання; облік дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах.(Програма ЄІАС «Діти»)

 Служба у справах дітей

Підгайчиківської сільської ради

Місцевий

бюджет

2023р.-500 грн

2024р.-500 грн

2025р.-500 грн

2026р.-500 грн

2027р.-500 грн

6.

Придбання подарунків дітям що опинились в складних життєвих обставинах, умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що виховуються в сім’ях опікунів, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу в ході про ведення заходів до новорічно-різдвяних свят, дня святого Миколая, Великодніх свят, Дня захисту дітей, Дня знань, Дня усиновлення, Дня сім’ї, проведення конкурсів  «Світ очима дітей», «Мої канікули» тощо.

 Служба у справах дітей

Підгайчиківської сільської ради

Місцевий

бюджет

2023р.-2000 грн

2024р.-3000 грн

2025р.-3000 грн

2026р.-3000 грн

2027р.-3000 грн

7.

Забезпечення соціальної реклами щодо влаштування дітей до сімейних форм виховання дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Вивчення, узагальнення та розповсюдження позитивного досвіду роботи щодо усиновлення дітей, попередження бездоглядності, правопорушень серед дітей.

Служба у справах дітей  Підгайчиківської сільської ради, відділ освіти

Місцевий

бюджет

2023р.-500 грн

2024р.-500 грн

2025р.-500 грн

2026р.-500 грн

2027р.-500 грн

 

 

Проведення місячників «Візьміть дитину в родину», „Сім'я - не місце для насилля”, «Підліток у правовому суспільстві».

 

 

 

8.

Організація та проведення екскурсійно-розважальних поїздок до різних міст України з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, (оренда транспорту, розваги, харчування).

     Служба у справах дітей

Підгайчиківської сільської ради ради, відділ освіти

Місцевий

бюджет

2023р.-500 грн

2024р.-500 грн

2025р.-500 грн

2026р.-500 грн

2027р.-500 грн

9.

Покращення житлових умов дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (ремонт, придбання житла).

 Служба у справах дітей ,

 Фінансове управління,  Відділ житлово-комунального господарства соціально-економічного розвитку та інвестицій Підгайчиківської сільської ради

Місцевий

бюджет

2023р.-1000 грн

2024р.-3000 грн

2025р.-3000 грн

2026р.-3000 грн

2027р.-3000 грн

 

 

 

Обсяги фінансування програми складають

   2023р.-5000 грн

2024р.-8000 грн

2025р.-8000 грн

2026р.-8000 грн

2027р.-8000 грн

 

Секретар сільської ради                                         Богдан АНДРУСЯК                                               

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь