ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

№617-IХ/2023 Про затвердження Положення про оренду майна Підгайчиківської сільської ради та забезпечення відносин у сфері оренди комунального майна

Дата: 24.07.2023 14:27
Кількість переглядів: 72

Фото без описуФото без опису

Додаток 1

До Рішення Підгайчиківської

сільської ради

03 березня 2023 року

№617-IХ/2023 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про оренду майна Підгайчиківської сільської ради та забезпечення відносин у сфері оренди комунального майна

 

1. Дане Положення визначає особливості правових, економічних та організаційних відносин, пов’язані з передачею в оренду комунального майна Підгайчиківської сільської ради, які віднесені до повноважень органів місцевого самоврядування.

2. Визначити представницькими органами місцевого самоврядування з питань оренди комунального майна Підгайчиківської сільської ради: Підгайчиківську сільську раду, виконавчий комітет Підгайчиківської сільської ради.

3. Визначити орендодавцями:

а) Підгайчиківську сільську раду – щодо:

- єдиних майнових комплексів;

- нерухомого майна і споруд комунальної власності;

б) балансоутримувачів – щодо:

- нерухомого майна для організації та проведення науково-практичних, культурних, мистецьких, громадських, суспільних та політичних заходів – на строк, що не перевищує п’яти календарних днів протягом шести місяців, а також щодо майна, яке передається суб’єктам виборчого процесу для проведення публічних заходів (зборів, дебатів, дискусій) під час та на період виборчої кампанії;

- іншого окремого індивідуально визначеного майна.

4. Рішення про включення єдиних майнових комплексів комунальних підприємств до Переліку об’єктів оренди  приймається Підгайчиківською сільською радою.

Підгайчиківська сільська рада приймає рішення про передачу єдиного майнового комплексу в оренду і затверджує додаткові умови оренди у разі необхідності.

5. Рішення про включення об’єктів комунальної власності до Переліку другого типу (крім випадків надання в оренду приміщень для розміщення громадських приймалень народних депутатів України і депутатів місцевих рад, комунальних закладів і установ, що фінансуються за рахунок місцевого бюджету, приміщень для організації та проведення науково-практичних, культурних, мистецьких, громадських, суспільних та політичних заходів на строк, що не перевищує п’яти календарних днів протягом шести місяців, а також щодо приміщень, які надаються суб’єктам виборчого процесу для проведення публічних заходів (зборів, дебатів, дискусій) під час та на період виборчої кампанії) приймається виконавчим комітетом Підгайчиківської сільської ради.

Підгайчиківська сільська рада може визначити додаткові критерії об’єктів, включення яких до одного з Переліків відбувається на підставі рішення виконавчого комітету Підгайчиківської сільської ради.

Рішення виконавчого комітету сільської ради про включення об’єктів до Переліку другого типу, а також додаткові критерії включення до одного з Переліків, у випадку їх визначення, підлягають опублікуванню на офіційному веб-сайті Підгайчиківської сільської ради не пізніше 10 календарних днів з дня їх прийняття та/або визначення.

Рішення про продовження договору оренди комунального майна, передбаченого частиною другою статті 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», та рішення про відмову у продовженні договору оренди комунального майна приймаються виконавчим комітетом сільської ради.

6. Рішення про включення об’єкта до одного з Переліків може бути скасовано або змінено Підгайчиківської сільською радою.

Рішення балансоутримувача або орендодавця про відмову у включенні об’єкта до одного з Переліків може бути скасовано або змінено Підгайчиківською сільською радою.

7. У разі надходження кількох заяв на оренду одного і того ж об’єкта, включеного до Переліку другого типу, від осіб, які мають право на отримання в оренду майна без проведення аукціону, договір оренди укладається для комунального майна з особою, визначеною за рішенням виконавчого комітету Підгайчиківської сільської ради  відповідно до Порядку передачі майна в оренду.

8. Договір оренди формується на підставі примірного договору оренди, що затверджується  рішенням Підгайчиківської сільської ради.

Договір оренди може відрізнятися від примірного договору оренди, якщо об’єкт оренди передається в оренду з додатковими умовами. Рішенням виконавчого комітету Підгайчиківської сільської ради можуть бути передбачені особливості договору оренди майна, що передається в оренду з додатковими умовами.

9. Особливості визначення умов передачі майна в оренду, в тому числі пам’яток архітектури та містобудування, укладення договорів оренди встановлюються Порядком передачі майна в оренду та виконавчим комітетом Підгайчиківської сільської ради.

Порядком передачі майна в оренду встановлюються особливості внесення змін до умов договорів оренди та підстав для внесення таких змін, зокрема щодо:

  • зміни площі орендованого приміщення;
  • зміни графіка використання приміщення, яке перебуває у погодинній оренді;
  • зміни строку оренди, у разі якщо договір був укладений на строк, менший ніж мінімальний строк оренди, передбачений частиною третьою статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»;
  • зміни цільового призначення, за яким орендар повинен використовувати об’єкт оренди, у разі якщо орендар не має права використовувати майно за будь-яким цільовим призначенням;
  • інших змін.

10. Орендна плата визначається за результатами аукціону.

У разі передачі майна в оренду без проведення аукціону орендна плата визначається відповідно до Методики розрахунку орендної плати, яка затверджується рішенням Підгайчиківської сільської ради.

11. Орендна плата встановлюється у грошовій формі і вноситься у строки, визначені договором, на рахунок сільського бюджету. 

Орендна плата за єдині майнові комплекси державних підприємств спрямовується до сільського бюджету.

Діючі договори підлягають переукладенню з дати набуття чинності даного Положення.

12. Рішення про надання згоди на здійснення невід’ємних поліпшень комунального майна приймає виконавчий комітет Підгайчиківської сільської ради, у разі, якщо за розрахунками орендаря, підтвердженими висновком будівельної експертизи, його прогнозовані витрати на ремонт об’єкта оренди, за виключенням його витрат на виконання ремонтних робіт, що були зараховані згідно з частиною другою цієї статті, становитимуть не менш як 25 відсотків ринкової вартості об’єкта оренди, визначеної суб’єктом оціночної діяльності для цілей оренди майна станом на будь-яку дату поточного року.

13. Особливості передачі майна в суборенду, в тому числі такі, що стосуються передачі в суборенду пам’яток архітектури та містобудування, які перебувають в орендному користуванні переможця аукціону на право довгострокової пільгової оренди занедбаних пам’яток архітектури і містобудування, порядок розподілу плати за суборенду, випадки, коли плата за суборенду може залишатися у розпорядженні орендаря, визначаються рішенням Підгайчиківської сільської ради.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

До Рішення Підгайчиківської

сільської ради

03 березня 2023 року

№617-IХ/2023 

 

 

 

МЕТОДИКА

розрахунку орендної плати за комунальне майно

 

1. Методику розроблено з метою створення єдиного організаційно-економічного механізму справляння плати за об’єкти оренди, визначені частиною першою статті 3 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (далі – Закон).

У разі коли орендодавцем нерухомого майна є балансоутримувач розмір орендної плати погоджується з органом, визначеним підпунктами  «а)» - «в)»  частини другої статті 4 «Про оренду державного та комунального майна» у порядку, визначеному сільською радою.

2. До плати за оренду іншого окремого індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які відповідно до укладених угод зобов’язуються надавати орендарю комунальне підприємство, організація, господарське товариство, на балансі яких перебуває це майно.

Витрати на утримання нерухомого майна, зданого в оренду одночасно кільком підприємствам, організаціям, і прибудинкової території розподіляються між ними залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, систем тепло- і водопостачання, каналізації за спеціальними рахунками, а в неподільній частині - пропорційно розміру займаної підприємствами, організаціями загальної площі.

3. У разі оренди нерухомого майна (крім оренди нерухомого майна фізичними та юридичними особами, зазначеними у пункті 8 цієї Методики) розмір річної орендної плати визначається за формулою:

О пл = В п х С ор :100

де Вп - вартість орендованого майна, визначена шляхом проведення незалежної оцінки (без ПДВ), грн;

Сор - орендна ставка, визначена згідно з додатком до Методики. 

Розмір орендної плати за базовий місяць оренди нерухомого майна визначається за формулою:

О пл. міс. = О пл : 12

де О пл - розмір річної орендної плати, визначений за цією Методикою, грн. 

У разі якщо між датою визначення орендної плати за базовий місяць і датою підписання акта приймання-передачі майна минуло більше ніж один повний календарний місяць, то розмір орендної плати за перший місяць оренди встановлюється шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції у місяцях, що минули з дати визначення орендної плати за базовий місяць.

У разі коли термін оренди менший чи більший за одну добу або за один місяць, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова з розрахунку кількості днів у місяці фактичного користування, за формулою:

О пл. доб. = О пл : (12* Х)

де Х – кількість днів у місяці фактичного користування.

Для розрахунку погодинної орендної плати на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата із розрахунку 24 години у добі, саме:

О пл. год. = Опл : (12 * Х * 24)

де Х – кількість днів у місяці фактичного користування.

Розмір річної орендної плати за єдині майнові комплекси, їхні відокремлені структурні підрозділи визначається за формулою:

О пл = (Воз + Внм) х С ор : 100

де Опл - розмір річної орендної плати, грн;

Воз - вартість основних засобів за незалежною оцінкою на час оцінки об'єкта оренди, (без ПДВ) грн;

Внм - вартість нематеріальних активів за незалежною оцінкою на час оцінки об'єкта оренди, (без ПДВ) грн;

Сор.ц - орендна ставка за використання об'єкта оренди, визначена згідно з додатком до Методики. 

Розмір орендної плати за базовий місяць оренди за єдині майнові комплекси, їхні відокремлені структурні підрозділи визначається за формулою:

О пл.   міс. = О пл : 12

де О пл - розмір річної орендної плати, визначений за цією Методикою, грн.

4. Незалежна оцінка об'єкта оренди повинна враховувати його місцезнаходження і забезпеченість інженерними мережами. 

5. Результати незалежної оцінки є чинними протягом 12 місяців від дати оцінки, якщо інший термін не передбачено у звіті з незалежної оцінки.

6. До договорів оренди, строк дії яких продовжується відповідно до абзацу четвертого частини сьомої статті 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» застосовуються орендні ставки згідно з додатком до Методики.

7. У разі надходження кількох заяв на оренду одного і того ж об’єкта від осіб, передбачених абзацами четвертим, дев’ятим частини другої статті 15 Закону, крім тих, що є державними або комунальними підприємствами, установами, організаціями, договір оренди укладається з особою, яка запропонувала найвищий розмір орендної плати. Потенційні орендарі подають свої закриті цінові пропозиції згідно з Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 № 483.

8. Розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна 1 (одна) гривня встановлюється таким орендарям:

- органам місцевого самоврядування, іншим установам і організаціям, які повністю фінансуються за рахунок  бюджету Підгайчиківської сільської ради;

- музеям, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів;

- державним та комунальним закладам охорони здоров’я, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів;

- комунальним закладам освіти та культури, що утримуються за рахунок бюджету Підгайчиківської сільської ради;

- Товариству Червоного Хреста України та його місцевим організаціям.

9. Розмір річної орендної плати у разі оренди іншого окремого індивідуально визначеного майна (крім транспортних засобів), встановлюється на рівні 12 відсотків від вартості об’єкта оренди, з урахуванням вимог статті 8 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

У разі якщо інше окреме індивідуально визначене майно передається в оренду за результатами проведення аукціону, орендна плата, розрахована відповідно до цього пункту Методики, застосовується як стартова на першому аукціоні.

10. Якщо орендна плата визначена на підставі цієї Методики (крім пункту 8 Методики) або абзацу четвертого частини сьомої статті 18 Закону (орендна плата за базовий місяць), і при цьому між датою визначення орендної плати за базовий місяць і датою підписання акта приймання - передавання минуло більше ніж один повний календарний місяць, то розмір орендної плати за перший місяць оренди встановлюється шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції у місяцях, що минули з дати визначення орендної плати за базовий місяць.

11. Якщо орендна плата визначена відповідно до пункту 8 Методики або за наслідками проведення аукціону, орендна плата за січень-грудень року оренди, наступного за роком, на який припадає перший місяць оренди, визначається шляхом коригування орендної плати за перший місяць оренди на річний індекс інфляції року, на який припадає перший місяць оренди. Орендна плата за січень-грудень третього і кожного наступного календарного року оренди визначається шляхом коригування місячної орендної плати, що сплачувалась у попередньому році, на середньорічний індекс інфляції такого року.

  1. Терміни внесення орендної плати визначаються у договорі. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1
до Методики

 

ОРЕНДНІ СТАВКИ

за використання єдиних майнових комплексів комунальних підприємств

Підгайчиківської сільської ради

 

Найменування

Орендна ставка, відсотків

Єдині майнові комплекси комунальних підприємств:

 

освіти, науки та охорони здоров'я;

              12

Інші об'єкти.

              10

 

 

 

 

Додаток 2
до Методики

 

ОРЕНДНІ СТАВКИ

за використання нерухомого комунального майна

 

Використання орендарем нерухомого майна за цільовим призначенням

Орендна ставка, відсотків

1. Розміщення казино, інших гральних закладів, гральних автоматів.

         100

2. Розміщення пунктів продажу лотерейних білетів, пунктів обміну валюти.

           45

3. Розміщення:

           40

фінансових установ, ломбардів, бірж, брокерських, дилерських, маклерських, рієлторських контор (агентств нерухомості), банкоматів;

 

ресторанів з нічним режимом роботи;

 

торговельних об'єктів з продажу ювелірних виробів, виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, антикваріату, зброї;

 

офісних приміщень операторів телекомунікацій, які надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку, операторів та провайдерів телекомунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету.

 

4. Розміщення:

               30

виробників реклами;

 

салонів краси, саун, турецьких лазень, соляріїв, кабінетів масажу, тренажерних залів;

 

торговельних об'єктів з продажу автомобілів;

 

зовнішньої реклами на будівлях і спорудах.

 

5. Організація концертів та іншої видовищно-розважальної діяльності.

               25

6. Розміщення суб'єктів господарювання, що провадять туроператорську та турагентську діяльність, готелів.

               22

7. Розміщення суб'єктів господарювання, що провадять діяльність з ремонту об'єктів нерухомості.

               21

8. Розміщення:

               20

клірингових установ;

 

майстерень, що здійснюють технічне обслуговування та ремонт автомобілів;

 

майстерень з ремонту ювелірних виробів;

 

ресторанів;

 

приватних закладів охорони здоров'я;

 

розміщення торговельних об'єктів з продажу окулярів, лінз, скелець;

 

суб'єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері права, бухгалтерського обліку та оподаткування;

 

редакцій засобів масової інформації:

 

рекламного та еротичного характеру;

 

тих, що засновані в Україні міжнародними організаціями або за участю юридичних чи фізичних осіб інших держав, осіб без громадянства;

 

тих, де понад 50 відсотків загального обсягу випуску становлять матеріали іноземних засобів масової інформації;

 

тих, що засновані за участю суб'єктів господарювання, одним із видів діяльності яких є виробництво та постачання паперу, поліграфічного обладнання, технічних засобів мовлення.

 

9. Розміщення:

             18

крамниць-складів, магазинів-складів;

 

турбаз, мотелів, кемпінгів, літніх будиночків;

 

торговельних об'єктів з продажу:

 

непродовольчих товарів, алкогольних та тютюнових виробів;

 

промислових товарів, що були у використанні;

 

автотоварів;

 

відео- та аудіо продукції;

 

офісних приміщень, крім офісних приміщень операторів телекомунікацій, які надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку, операторів та провайдерів телекомунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету;

 

антен;

 

технічних засобів і антен операторів телекомунікацій, які надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку, операторів та провайдерів телекомунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету.

 

10. Розміщення фізкультурно-спортивних закладів, діяльність яких спрямована на організацію та проведення занять різними видами спорту.

                17

11. Розміщення:

                15

суб'єктів господарювання, що надають послуги, пов'язані з переказом грошей;

 

бірж, що мають статус неприбуткових організацій;

 

кафе, барів, закусочних, буфетів, кафетеріїв, що здійснюють продаж товарів підакцизної групи;

 

ветеринарних лікарень (клінік), лабораторій ветеринарної медицини;

 

суб'єктів господарювання, що провадять діяльність з організації шлюбних знайомств та весіль;

 

складів;

 

суб'єктів господарювання, що провадять діяльність з вирощування квітів, грибів.

 

12. Розміщення:

                 13

закладів ресторанного господарства з постачання страв, приготовлених централізовано для споживання в інших місцях;

 

суб'єктів господарювання, що надають послуги з утримання домашніх тварин;

 

13. Розміщення:

                12

суб'єктів господарювання, що діють на основі приватної власності і надають послуги з перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень (кур'єрська служба);

 

стоянок для автомобілів.

 

14. Розміщення:

               10

комп'ютерних клубів та інтернет-кафе;

 

ветеринарних аптек;

 

рибних господарств;

 

приватних закладів освіти;

 

шкіл, курсів з навчання водіїв автомобілів;

 

торговельних об'єктів з продажу книг, газет і журналів, виданих іноземними мовами;

 

суб'єктів господарювання, що здійснюють проектні, проектно-вишукувальні, проектно-конструкторські роботи;

 

видавництв друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції, що друкуються іноземними мовами;

 

редакцій засобів масової інформації, крім зазначених у пункті 10 Методики та пункті 8 цього додатка;

 

суб’єктів кінематографії, основною діяльністю яких є кіновиробництво або технічне забезпечення і обслуговування кіновиробництва за умови, що вони внесені до Державного реєстру виробників, розповсюджувачів і демонстраторів фільмів;

 

      інформаційних агентств.

 

15. Проведення виставок непродовольчих товарів без здійснення торгівлі.

10

16. Розміщення торговельних автоматів, що відпускають продовольчі товари.

9

17. Розміщення:

 

кафе, барів, закусочних, кафетеріїв, які не здійснюють продаж товарів підакцизної групи;

8

аптек, що реалізують готові ліки;

15

суб'єктів господарювання, що діють на основі приватної власності і провадять господарську діяльність з медичної практики (в тому числі стоматологи, косметологи, гінекологи, масажисти);

15

торговельних об'єктів з продажу продовольчих товарів, крім товарів підакцизної групи;

8

18. Розміщення:

7

торговельних об'єктів з продажу ортопедичних виробів;

 

ксерокопіювальної техніки для надання населенню послуг із ксерокопіювання документів.

 

 

19. Проведення виставок образотворчої та книжкової продукції, виробленої в Україні.

                 7

20. Розміщення:

                 6

їдалень, буфетів, які не здійснюють продаж товарів підакцизної групи;

 

фірмових магазинів вітчизняних промислових підприємств-товаровиробників, крім тих, що виробляють товари підакцизної групи;

 

об'єктів поштового зв'язку на площі, що використовується для надання послуг поштового зв'язку;

 

суб'єктів господарювання, що надають послуги з перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень;

 

торговельних об'єктів з продажу поліграфічної продукції та канцтоварів, ліцензованої відео- та аудіопродукції, що призначається для закладів освіти.

 

21. Розміщення:

5

оздоровчих закладів для дітей та молоді;

 

санаторно-курортних закладів для дітей;

 

державних закладів освіти, що частково фінансуються з державного бюджету;

 

торговельних об'єктів з продажу книг, газет і журналів, виданих українською мовою;

 

відділень банків на площі, що використовується для здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;

 

суб'єктів господарювання, що здійснюють побутове обслуговування населення;

 

суб’єктів господарювання, утворених за участю профспілок, які надають послуги культурно-освітньої, оздоровчої та іншої соціальної спрямованості.

 

22. Розміщення:

3

їдалень, буфетів, які не здійснюють продаж товарів підакцизної групи, у закладах освіти та військових частинах;

 

громадських вбиралень;

 

камер схову;

 

видавництв друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції, що видаються українською мовою.

 

23. Розміщення:

                 3

аптек на площі, що використовується для виготовлення ліків за рецептами;

 

суб'єктів господарювання, що надають ритуальні послуги;

 

науково-дослідних установ, крім бюджетних.

 

24. Розміщення:

               2

аптек, які обслуговують пільгові категорії населення;

 

організацій, що надають послуги з нагляду за особами з фізичними чи розумовими вадами;

 

бібліотек, архівів, музеїв, крім музеїв, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів;

 

дитячих молочних кухонь;

 

торговельних об'єктів з продажу продовольчих товарів для пільгових категорій громадян.

 

25. Розміщення:

1

державних закладів позашкільної освіти (крім оздоровчих закладів для дітей та молоді) та закладів дошкільної освіти;

 

26. Розміщення транспортних підприємств з:

 

перевезення пасажирів;

15

перевезення вантажів.

18

27. Розміщення творчих спілок, громадських об’єднань, релігійних та благодійних організацій на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності і становить:

 

не більш як 50 кв. метрів;

3

для частини площі, що перевищує 50 кв. метрів.

7

28. Розміщення громадських об’єднань осіб з інвалідністю на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності і становить:

 

не більш як 100 кв. метрів;

1

для частини площі, що перевищує 100 кв. метрів.

7

28-1. Розміщення суб'єктів господарювання, що виготовляють рухомий склад міського електротранспорту.

5

28-2. Розміщення наукового парку, його засновників, партнерів наукового парку, що реалізують проекти наукового парку.

10

 

 

29. Інше використання нерухомого майна.

15

30. Розміщення професійних творчих працівників на площі (творчі майстерні), що не використовується для провадження підприємницької діяльності і становить:

 

не більш як 50 кв. метрів;

1

для частини площі, що перевищує 50 кв.м.

3

31. Оренда житла

3

 

 

Секретар сільської ради                                                            Богдан АНДРУСЯК

 

 

 

Додаток 3

До Рішення Підгайчиківської

сільської ради

03 березня 2023 року

№617-IХ/2023 

 

ПРИМІРНИЙ ДОГОВІР ОРЕНДИ

на нерухоме майно комунальної власності

Підгайчиківської сільської ради

 

 «___» _________ 20__ року

 

Ми, що нижче підписалися, Підгайчиківська сільська рада, в особі сільського голови _________________________, що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування, з одного боку, та

________________________________________________________________

(повна назва Орендаря)

(далі - Орендар) в особі _______________________________________________,

                                                         (посада, прізвище, ім’я та по батькові)

який діє на підставі ___________________________________________________,

                   (статут, довіреність тощо)

з іншого боку, разом надалі «Сторони», уклали цей Договір, про наведене нижче:

 

1.Предмет Договору

1.1.Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування (в оренду) на умовах, визначених цим Договором, нерухоме майно, розташоване за адресою: _______________ площею _________ кв.м, право на оренду яких Орендар набув на підставі ____________________________________________________________________

Нерухоме майно передається в оренду  для ______________________________.

(цільове призначення)

2.Об’єкт оренди

2.1. Об’єктом оренди є нерухоме майно, а саме _______________________ загальною площею _______ кв.м, розміщене за адресою: __________________, будинок № ____ (далі – Об’єкт оренди), що знаходиться на обліку в Орендодавця та перебуває на балансі _______________

__________________________________________ (далі – Балансоутримувач).

Технічна документація на Об’єкт оренди, виготовлена спеціалізованим підприємством, є додатком № 1 до цього Договору.

2.2. Вартість Об’єкта оренди станом на _________________ складає __________________________________________________________ тис.грн. відповідно до ________________________________________________________,

(назва документу)

який є Додатком №2 до цього Договору.

 

 

 

3.Умови передачі та повернення Об’єкта оренди

3.1. Орендар вступає у строкове платне користування Об’єктом оренди з моменту підписання акту приймання-передачі Об’єкта оренди, що є додатком    № 3 до цього Договору.

3.2. У разі припинення дії цього Договору Орендар зобов’язаний в триденний термін повернути Орендодавцеві Об’єкт оренди у стані, не гіршому, ніж він був одержаний, чи в інший термін, визначений за згодою Сторін, оформленій у письмовій формі.

3.3. Об’єкт оренди вважається поверненим Орендодавцю з моменту підписання Сторонами акту приймання-передачі.

3.4. Передача Об’єкта в оренду не тягне за собою виникнення в Орендаря права власності на Об’єкт оренди.

 

4.Орендна плата та розрахунки між сторонами

4.1. Орендна плата за Об’єкт оренди розраховується на підставі чинної Методики розрахунку орендної плати на нерухоме майно комунальної власності Підгайчиківської сільської ради  (далі - Методика).

4.2. Нарахування орендної плати починається з дня підписання акту приймання–передачі Об’єкта оренди.

4.3. Орендна плата щомісячно перераховується Орендарем в термін не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним.

4.4. Орендна плата спрямовується Орендарем на рахунок місцевого бюджету.

У випадку реєстрації Орендодавця платником податку на додану вартість, сума орендної плати збільшується на 20%.

4.5. Відповідальність за перерахування орендної плати на належний рахунок у місцевий бюджет, визначений Орендодавцем, несе Орендар.

4.6. Розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї з Сторін у разі зміни Методики або внесення змін та доповнень до чинної Методики та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

4.7. За несвоєчасну або не в повному обсязі сплату орендної плати Орендар сплачує пеню до місцевого бюджету у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

4.8. Нарахування орендної плати припиняється з дня наступного за днем підписання акту приймання-передачі Об’єкта оренди Орендодавцю.

4.9. У разі прострочення Орендарем сплати орендної плати протягом тридцяти днів, вона стягується за виконавчим написом нотаріуса у безспірному порядку.

 

5. Права та обов’язки Орендаря

5.1. Орендар має право:

5.1.1. Вносити пропозиції Орендодавцеві щодо зміни умов цього Договору.

5.1.2. Здійснювати за рахунок власних коштів реконструкцію (технічне переоснащення, переобладнання тощо), перепланування та капітальний ремонт Об’єкта оренди тільки при наявності письмової згоди Орендодавця, за умови обґрунтування необхідності проведення цих робіт. Перелік необхідних документів для надання згоди визначає Орендодавець.

5.1.3. Залишати за собою проведені ним поліпшення Об’єкту оренди, здійснені за рахунок власних коштів, якщо вони можуть бути відокремлені від Об’єкта оренди без заподіяння йому шкоди.

5.1.4 На переваги перед іншими претендентами на укладення договору оренди на новий строк після спливу строку цього Договору у разі, якщо Орендар належно виконував свої обов’язки за цим Договором.

Орендар, який бажає скористатися переважним правом на укладення договору оренди, зобов’язаний повідомити про це Орендодавця за один місяць до спливу строку дії цього Договору. Умови договору на новий строк встановлюються за домовленістю сторін. У разі недосягнення домовленості щодо плати та інших умов договору, переважне право наймача на укладення договору втрачається.

5.2. Орендар зобов’язаний:

5.2.1. Використовувати Об’єкт оренди тільки за цільовим призначенням у відповідності до цього Договору.

5.2.2. Привести Об’єкт оренди в належний стан, який відповідатиме протипожежним та санітарним вимогам, в термін 60 днів, постійно підтримувати його. Відповідність стану Об’єкта оренди протипожежним та санітарним вимогам повинна бути узгоджена з відповідними службами міста. Проводити поточний ремонт Об’єкта оренди за власні кошти.

За рахунок власних коштів забезпечувати збереження Об’єкта оренди, запобігати його пошкодженню і псуванню, тримати Об’єкт оренди в порядку, передбаченому санітарними нормами та правилами пожежної безпеки.

Підтримувати Об’єкт оренди в належному стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду, з врахуванням нормального фізичного зносу, здійснювати заходи протипожежної безпеки.

5.2.3. Здійснювати витрати, пов’язані з утриманням Об’єкта оренди. Протягом 30 робочих днів після підписання цього Договору укласти окремі угоди на тепло, електро-, газо-, водопостачання, водовідведення, вивіз сміття та експлуатаційні витрати з відповідними обслуговуючими підприємствами або укласти з Балансоутримувачем Об’єкта оренди договори про відшкодування витрат Балансоутримувача на утримання Об’єкта оренди та надання відповідних комунальних послуг.

5.2.4. Протягом 10 робочих днів після укладення цього Договору застрахувати Об’єкт оренди не менше, ніж на його вартість за звітом про незалежну оцінку, на користь Орендодавця, який несе ризик випадкової загибелі чи пошкодження Об’єкта оренди, у порядку, визначеному законодавством, і надати Орендодавцю копії страхового полісу, копію договору і платіжного доручення. Постійно поновлювати договір страхування таким чином, щоб увесь строк дії цього Договору Об’єкт оренди було застраховано.

5.2.5. Сплачувати орендну плату за Об’єкт оренди у розмірі та у термін згідно з цим Договором на відповідний рахунок міського бюджету. Самостійно відслідковувати зміни рахунку міського бюджету, на який Орендарем спрямовується орендна плата.

5.2.6. Здійснювати звірку розрахунків та платежів орендної плати із Орендодавцем не менш ніж один раз на квартал з підписанням акту звірки.

5.2.7. За наявності інженерних мереж не допускати пошкоджень систем постачання тепла, води, газу та електроенергії на Об’єкті оренди. При виникненні таких пошкоджень з вини Орендаря проводити ремонт за власні кошти. Ці витрати не можуть бути віднесені до поліпшень Об’єкта оренди.

         5.2.8. Виконувати обов’язки, передбачені частиною 2 статті 18 та статтею 36  Закону України “Про благоустрій населених пунктів”.

5.2.9. Своєчасно здійснювати за власний рахунок капітальний ремонт Об’єкта оренди. Ця умова не розглядається як дозвіл на здійснення поліпшень Об’єкта оренди і не тягне за собою зобов’язання Орендодавця щодо компенсації вартості поліпшень. У разі, якщо Орендар подає заяву на погодження Орендодавцем здійснення невід’ємних поліпшень Об’єкта оренди, він зобов’язаний надати експертний висновок на проектно-кошторисну документацію на здійснення невід’ємних поліпшень.

У разі здійснення з дозволу Орендодавця реконструкції (перепланування) Об’єкта оренди, що призвела до зміни конструктивних елементів приміщення, замовити за свій рахунок у спеціалізованому підприємстві технічний паспорт на це приміщення і не пізніше 3-х місяців після закінчення ремонтних робіт надати його Орендодавцю.

5.2.10. У разі припинення цього Договору повернути Орендодавцеві Об’єкт оренди у відповідності до розділу 3 цього Договору та відшкодувати Орендодавцеві збитки в разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) Об’єкта оренди з вини Орендаря.

5.2.11. Надавати можливість Орендодавцю в будь-який час здійснювати перевірку виконання умов цього Договору, в присутності Орендаря або його представника.

5.2.12. Письмово, рекомендованим листом або наручно, у двадцятиденний термін повідомляти Орендодавця про зміну поштової та юридичної адрес, реквізитів, коду ЄДРПОУ, складу засновників, номерів телефонів, e-mail, директора та головного бухгалтера.

5.2.13. Передавати у суборенду Об’єкт оренди або його частину лише з письмового дозволу Орендодавця.

5.2.14. Оформити у встановленому законодавством порядку право користування земельною ділянкою, на якій розташований Об’єкт оренди.

5.2.15. Забезпечувати можливість доступу до інженерних мереж, які розташовані в Об’єкті оренди або до яких доступ можливий тільки через Об’єкт оренди, представників організацій, які здійснюють їх обслуговування, у разі виникнення аварійної ситуації або можливості її виникнення.

5.2.16. Нести відповідальність за виконання своїх обов’язків, передбачених цим Договором.

5.2.17. Прийняти від Орендодавця Об’єкт оренди одночасно з підписанням цього Договору відповідно до розділу 3;

5.2.18. Передати Орендодавцю Об’єкт оренди у разі припинення цього Договору відповідно до розділу 3.

 

6. Права та обов’язки Орендодавця

6.1. Орендодавець має право:

6.1.1. У будь-який час здійснювати перевірку виконання умов цього Договору, контролювати стан, відповідність цільового призначення, напрями та ефективність використання Об’єкта оренди.

6.1.2. Вимагати від Орендаря дострокового розірвання цього Договору та відшкодування збитків, якщо:

а) Орендар без дозволу Орендодавця передав Об’єкт оренди або його частину в користування іншій особі;

б) Орендар не привів Об’єкт оренди в належний стан у встановлений цим Договором термін;

в) Об’єкт оренди не використовується Орендарем протягом трьох місяців з моменту прийняття Об’єкту оренди за актом приймання-передачі;

г) Орендар не виконує або не повністю виконує грошове зобов’язання протягом трьох місяців підряд;

д) у разі невиконання Орендарем інших зобов’язань за цим Договором.

6.1.3. Вимагати змін умов цього Договору в порядку, передбаченому цим Договором та чинним законодавством України.

6.1.4. Вимагати сплати неустойки у розмірі, встановленому цим Договором.

6.2. Орендодавець зобов’язаний:

6.2.1. Передати Орендарю Об’єкт оренди одночасно з підписанням цього Договору відповідно до розділу 3;

6.2.2. Прийняти від Орендаря Об’єкт оренди у разі припинення цього Договору відповідно до розділу 3.

 

7.Майнова відповідальність сторін

7.1. За невиконання або неналежне виконання зобов’язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність згідно з цим Договором та чинним законодавством України.

7.2. Орендодавець не відповідає за зобов’язаннями Орендаря. Орендар не відповідає за зобов’язаннями Орендодавця. Орендар відповідає за своїми зобов’язаннями і за зобов’язаннями, за якими він є правонаступником, виключно власним майном. Стягнення за цими зобов’язаннями не може бути звернене на Об’єкт оренди.

7.3. Спори, які виникають за цим Договором або в зв’язку з ним, не вирішені шляхом переговорів, вирішуються в судовому порядку. Шкода, заподіяна Орендарем Об’єкту оренди, відшкодовується ним в повному обсязі.

 

8. Обставини, що виключають відповідальність

8.1. Сторони звільняються від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов’язань, передбачених цим Договором, у випадку, якщо це сталось внаслідок обставин непереборної сили, які безпосередньо вплинули на виконання цього Договору.

8.2. Під такими обставинами в цьому Договорі слід розуміти будь-які обставини, що виникли поза волею або всупереч бажанням Сторін, і які неможливо передбачити або уникнути, включаючи: військові дії, суспільні заворушення, природні катаклізми, епідемії, пожежі, повені, підтверджені документально відповідними компетентними органами.

8.3. Сторона, яка не має можливості належним чином виконувати свої зобов’язання по цьому Договору, зобов’язана негайно, а у випадку неможливості – негайно після того, як це стане можливим, повідомити іншу Сторону про існуючі для цього перешкоди (обставини, що виключають її відповідальність).

8.4. Якщо обставини, що виключають відповідальність діють більш 1 (одного) місяця, будь-яка із Сторін вправі розірвати цей Договір в односторонньому порядку шляхом направлення письмового повідомлення іншій Стороні за 30 (тридцять) днів до дати такого розірвання.

 

9. Строк дії Договору, умови і порядок внесення змін і доповнень,

припинення та продовження Договору

9.1. Строк дії цього Договору встановлюється з ___________ по ________________.

9.2. У разі реорганізації Орендаря останній повинен впродовж десяти робочих днів після дати внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців надати Орендодавцеві документи, що підтверджують правонаступництво, і письмову заяву про зміну сторони у цьому Договорі.

9.3. У разі зміни власника Об’єкта оренди до нового власника переходять права та обов’язки Орендодавця. Реорганізація Орендодавця не є підставою для зміни умов або припинення цього Договору.

9.4. У разі припинення цього Договору Орендар вправі залишити за собою проведені ним поліпшення Об’єкта оренди, здійснені за рахунок власних коштів, якщо вони можуть бути відокремлені від Об’єкта оренди без його пошкодження. Ці поліпшення визнаються окремим майном, яке належить Орендареві на праві власності.

9.5. Якщо Орендар за рахунок власних коштів здійснив за згодою Орендодавця поліпшення Об’єкта оренди, які неможливо відокремити від Об’єкта оренди інакше як із завданням йому шкоди, то у разі припинення цього Договору ці поліпшення залишаються у власності територіальної громади і компенсації не підлягають.

9.6. Вартість поліпшень Об’єкта оренди, зроблених Орендарем без згоди Орендодавця, які не можуть бути відокремленими від нього інакше як із завданням йому шкоди, компенсації не підлягає. Ці поліпшення є власністю територіальної громади.

9.7. Договір припиняється внаслідок:

закінчення строку, на який його було укладено;

загибелі Об’єкта оренди;

достроково за рішенням суду;

достроково за взаємною згодою Сторін;

банкрутства Орендаря;

приватизації Об’єкта оренди Орендарем (за участю Орендаря);

ліквідації Орендаря - юридичної особи;

смерті Орендаря (якщо Орендарем є фізична особа).

9.8. При відсутності заяви однієї із Сторін про припинення або зміну умов цього Договору протягом одного місяця після закінчення терміну дії цього Договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені цим Договором.

9.9. У разі неповернення Об’єкту оренди після припинення цього Договору у встановлений Орендодавцем термін Орендар має сплатити за кожний прострочений день штраф у подвійному розмірі від передбаченого цим Договором розміру орендної плати.

9.10 Листи, які направлені Орендодавцем Орендарю на юридичну адресу, зазначену в договорі, вважаються такими, що вручені належним чином.

9.11. Взаємовідносини Сторін, не врегульовані цим Договором, регулюються чинним законодавством України.

9.12. Договір складено у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу: два примірники – Орендодавцю, один примірник – Орендарю.

9.13. Додатки № 1, 2, 3 до цього Договору є його невід’ємними і складовими частинами.

9.14. Всі зміни та доповнення до цього Договору вносяться в письмовій формі. Такі зміни та доповнення додаються до цього Договору та є його невід’ємними частинами.

 

10. Юридичні реквізити сторін:

 

Орендодавець:

Орендар:

Підгайчиківська сільська рада

В особі сільського голови

_____________________________

 

 

 

 

Секретар сільської ради                                                            Богдан АНДРУСЯК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь