ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

Встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території

Дата: 31.01.2023 15:31
Кількість переглядів: 122

В умовах війни та у зв’язку з тимчасовою окупацією території України постає питання, як при загибелі особи встановити факт її смерті. Адже до важкої втрати рідним додається ще нелегке завдання: як отримати свідоцтво про смерть, щоб у майбутньому не було проблем з оформленням спадщини.

 

Про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території, розповідає Марта Фучко, головний юрист сектору «Коломийське бюро правової допомоги» відділу правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання БВПД.

 

Лікарське свідоцтво про смерть, довідка про перебування тіла в приміщенні патологоанатомічного відділення, протокол огляду трупа - отримані на тимчасово окупованій території, не створює правових наслідків, що надалі є перешкодою реєстрації смерті та оформлення спадкових прав. Тому, якщо рідні звернуться до органу державної реєстрації актів цивільного стану, то отримають відмову у проведенні реєстрації у зв’язку з тим, що пред’явлені документи не є підставою для державної реєстрації смерті.

Документи видані окупаційними органами є недійсними та не можуть братися до уваги для встановлення смерті особи. Частинами 2, 3, 4 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» передбачено, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків. Встановлення зв’язків та взаємодія органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або оголошення її померлою.

У разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті необхідно звернутися до суду із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території та отримати відповідне рішення.

Згідно з ч. 1 ст. 317 Цивільно-процесуального кодексу України, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Дана категорія справ розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», заявник у справі за заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, поданій у зв’язку із тимчасовою окупацією території України, що призвело до вимушеного переселення з тимчасово окупованої території України звільняються від сплати судового збору.

 

Щоб встановити факт смерті особи на тимчасово окупованій території необхідно:

  1. Звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану, щоб отримати відмову  у проведенні реєстрації смерті.
  2. Звернутися із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території, отримати рішення.
  3. Звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану для проведення реєстрації смерті.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь