ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

Про інтеграцію програми «Молочний модуль»

Дата: 16.08.2022 08:43
Кількість переглядів: 315

       З 20 вересня 2021 року в Івано-Франківській  області  розпочато реалізацію  Концепції Пілотного проекту із  запровадження  програми  контролю сирого молока  на базі програмного  забезпечення «Молочний модуль»

            IT-платформа «Молочний модуль» – це програмний додаток, що сприяє співпраці операторів ринку з лабораторіями та компетентним органом   задля виконання вимог нового гігієнічного законодавства через генерацію та подальший аналіз результатів лабораторних досліджень.

        Вдосконалення функціоналу за результатами пілотного проекту та подальша інтеграція «Молочного модуля» до головної інформаційної системи Держпродспоживслужби відбувається за підтримки Швейцарії в рамках  програми з контролю сирого молока.

          На Івано-Франківщині у 2022 році до програми долучилися виробники сирого молока; загалом участь в пілотному проекті приймає 6 господарств  області. Лабораторіями Держпродспоживслужби  проведено 109 досліджень сирого молока.

        Додатково наголошуємо: 12.07.2019 р. набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» № 118 від 12.03.2019 р., що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.06.2019 р. за № 593/33564 (далі – наказ №118/2019), яким встановлюються спеціальні гігієнічні правила для операторів ринку молока та молочних продуктів, що еквівалентні вимогам Європейського Союзу (ЄС).

Вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затверджені наказом №118/2019, застосовуються до операторів ринку молока та молочних продуктів, що здійснюють експорт або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту, з дня набрання чинності цим наказом. Натомість для всіх інших операторів ринку молока та молочних продуктів наказом №118/2019 передбачається перехідний період для забезпечення відповідності винятково щодо допустимих  критеріїв до сирого молока, які обумовлюють його придатність для введення в обіг. 

− з 01 січня 2020 року: кількості мікроорганізмів (ЗБЗ) не більше ніж 500 тис. КУО/мл і кількості соматичних клітин (КСК) не більше ніж 500 тис./мл; 

− з 01 січня 2023 року: ЗБЗ - не більше ніж 300 тис. КУО/мл і КСК - не більше ніж 400 тис./мл; 

− з 01 січня 2024 року: ЗБЗ - не більше ніж 100 тис. КУО/мл і КСК - не більше ніж 400 тис./мл.  

«Статтею 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» державний контроль сирого молока, окрім дотримання гігієнічних вимог, також передбачає контроль стану впровадження оператором ринку процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріологічного забруднення та кількості соматичних клітин.  

Якщо за результатами такої перевірки виявляється невідповідність, оператор ринку має негайно повідомити про це компетентний орган. Результати лабораторних досліджень сирого молока, проведені оператором ринку або на його замовлення, беруться до уваги під час державного контролю. 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано- Франківській області  інформує, що вимога наказу №118/2019 є обов’язковою для всіх операторів  ринку з виробництва сирого молока.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь