ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

28 липня державне свято – День Української Державності

Дата: 28.07.2022 10:39
Кількість переглядів: 254

    28 липня, у День Хрещення Київської Русі – України, вперше відзначатиметься державне свято – День Української Державності.
      Про нове свято - День Української Державності - оголосив, під час промови, до Дня Незалежності 24 серпня 2021р.Президент України Володимир Зеленський.
   «З метою утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, спираючись на історію української державності… вшановуючи пам’ять та засвідчуючи повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, інших видатних представників національної еліти, а також борців за державність та незалежність України, - відзначати День Української Державності щорічно 28 липня — у День Хрещення Київської Руси-України, коли вшановується пам’ять про видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого,» - йдеться в тексті Указу №423/2021.
      Князь Володимир не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі. Народився майбутній князь 954 року в Києві. Період його князювання в Києві тривалий — 35 років — від 980 до 1015 року.
        За словами президента Володимира Зеленського, цей день доводить, що «українців не зламати» і буде утверджувати зв’язок сучасного покоління з багатьма попередніми.
 «Зараз у багатьох подвигах наших воїнів, у мудрості наших людей у боях, навіть просто в розмовах звичайних українців про те, що відбувається, ми можемо побачити, ми можемо почути і зрозуміти приклади таких же характерів, але сотні років тому. Можемо побачити приклади такої ж хоробрості, такого ж ставлення до життя, і, найголовніше, — ставлення до України й до ворога, — нагадав глава держави. — Лише ті, хто абсолютно не знає правди історії й абсолютно не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати нас. Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття, українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І не зламаються зсередини, як це бувало не раз. Не цього разу!»
    У Підгайчиківській територіальній громаді теж долучилися до святкування такої вагомої дати для нашої держави.
       З нагоди  свята Підгайчиківська бібліотека провела майстер-клас з юними читачами по плетінню патріотичних браслетів. Учасники навчилися робити "браслети дружби" зі стрічок в кольорах нашого прапора, а також провели час у хорошому, творчому настрої. Браслет має свою історію. Звичай зобов'язував носити браслет, як символ дружби, до повного зносу. Сенс, вкладений у цей звичай, простий, на знак подяки другові за працю і вкладене під час плетіння тепло душевне і любов, її потрібно не знімати до моменту самовільного пориву. Вважалося, що знятий завчасно браслет означає кінець дружбі. Виготовити такі прикраси дуже просто, варто спробувати і все вийде. 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису     

     В бібліотеці с. Загайпіль постійні читачі зібралися на лекцію та обговорення важливого дня. Після спілкування діти почитали книжки, пограли в ігри в ігровій кімнаті та обговорили події, які відбуваються в Україні сьогодні.

Фото без описуФото без описуФото без опису    

     В с. Кобилець відбулась виставка робіт Ольги Вархов. Саме вшануванням прадавніх традицій вишивання вирішили тут вшанувати День Державності. Вишивання бісером, алмазна мозаїка, вишивання хрестиком - ось які роботи були представлені тут

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

В с. Джурків влаштували ціле ток-шоу-диспут  , яке закінчилося співанням народних пісень.

Фото без описуФото без опису

До  Дня Української Державності провели спортивні змагання  на території клубу в с. Загайпіль.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь