ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

Торгівля Івано-Франківщини з країнами Європи

Дата: 19.05.2022 16:05
Кількість переглядів: 249

       Головне управління статистики інформує.

   У 2021 році зовнішня торгівля Івано-Франківської області з країнами Європи суттєво зміцнилася за рахунок експорту та імпорту товарів.

  Торік до Європи спрямовано 66,7% загальнообласного обсягу експорту усіх товарів. За підсумками 2021 року експорт товарів у європейські країни у порівнянні з попереднім роком збільшився на 69,4% і склав 777,8 млн.дол. США. Обсяги імпорту з країн Європи проти попереднього року зросли на 65,4% і досягли 570,2 млн.дол. США або 57,3% від  загального обсягу імпорту товарів в області. У торгівлі з країнами Європи у 2021 році позитивне сальдо становило 207,6 млн.дол. США (у 2020 році воно було негативне – 27,8 млн.дол. США). 

      Підприємства області здійснювали зовнішньоторгівельні операції з партнерами із 36 європейських країн, чільне місце серед яких посідають Польща, Румунія, Чехія, Італія, Словаччина, Німеччина, Угорщина, Болгарія, Литва. Обсяги екпорту та імпорту з цими країнами складають понад 80% обсягів поставок та надходжень з Європи. Особливим попитом у країнах Європи користувались механічні та електричні машини (основні покупці – Румунія, Польща, Італія), продукція  хімічної  та  пов’язаних  з  нею  галузей  промисловості (Чехія, Словаччина, Польща, Італія), полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них (Польща, Болгарія, Румунія, Литва), мінеральні продукти (Румунія, Чехія), деревина і вироби з деревини (Швеція, Польща Румунія, Німеччина, Угорщина). У структурі імпорту з країн Європи провідну позицію займали мінеральні продукти (переважно з Болгарії, Італії, Литви), механічні та  електричні машини (з Румунії, Польщі, Італії, Німеччини), полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них  Угорщини, Польщі, Німеччини),  недорогоцінні метали та вироби з них (з Польщі),  засоби наземного транспорту, крім залізничного (з Німеччини).

      Європейським країнам у 2021 році надано послуг на 52,1 млн.дол. США, або 76,3% від загальнообласного обсягу експорту послуг, що у  порівнянні  з попереднім роком  на 14,4% більше. Обсяг імпорту послуг з  країн  Європи у 2021 році склав   24,2 млн.дол. США або 94,1% від загальнообласного їх обсягу та  99,2% від рівня 2020 року.

Тенденції зовнішньої торгівлі з країнами Європи свідчать, що європейська інтеграція є найкращим стимулом для розвитку українського малого та середнього бізнесу.

Довідково: День Європи в Україні встановлено Указом Президента України                         від 19 квітня 2003 року і відзначається щорічно у третю суботу травня.

 

© Головне управління статистики в Івано-Франківській області, 2022


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь