ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

До уваги аграріїв: на часі підготовка картоплі до посадки

Дата: 06.04.2022 11:08
Кількість переглядів: 254

Фото без опису

Отримання високих врожаїв картоплі у значній мірі залежить від правильного вибору сорту, обрання якісного насіннєвого матеріалу, своєчасної підготовки його до посадки.

З перших чисел квітня необхідно готувати картоплю до посадки. Починати треба з перебирання бульб, при цьому слід відібрати все: неповноцінні бульби уражені сухою або мокрою гниллю, паршею та іншими хворобами, а також занадто дрібні масою до 30 г, а також бульби масою понад 90 г. Кращий посадковий матеріал – здорові бульби середніх розмірів.

Пророщування бульб до утворення справжніх паростків – найбільш поширений прийом передпосадкової підготовки. Його проводять у світлому приміщення з температурою 14-16?С вдень, 8-10?С вночі, для чого бульби розкладають тонким шаром і витримують 25-30 днів. Висока температура у перший тиждень пророщування викликає пробудження великої кількості вічок, а розсіяне світло призводить до деякого їх озеленення, що сприяє сповільненню росту гнильних бактерій і загибелі  хвороботворних грибів.  Зниження температури вночі сприяє утворенню товстих та міцних паростків.  До кінця терміну на бульбах з’являються зелені паростки довжиною 1-2 см. Слід уникати обламування вічок, тому що це спричинить сильне зниження урожаю. Для успішного пророщування картоплі слід забезпечити вологість повітря у приміщенні 90-95%, періодично обприскуючи бульби водою.

Для профілактики хвороб бульби потрібно обробити розчином мідного купоросу 1 ч. л. на 3 літри води, а через 5 днів провести обробку розчином мінеральних добрив та мікроелементів (міді, цинку, бору, марганцю), (карбамід 30 г, суперфосфат і фосфат калію- по 20 г, вода 10 л).

Багато з цих мікроелементів є у деревній золі, тому корисно провести передпосадкове опудрювання бульб золою. У випадку дефіциту садивного матеріалу, або з метою  прискореного розмноження дефіцитних сортів картоплі за 25-30 днів до посадки можна провести різання бульб. Розріз проводять тільки дезінфікованим ножем, опускаючи його після кожного розрізу у розчин марганцівки. Різання бульби перед посадкою може призвести, в умовах холодної і дощової погоди , до загнивання дольок.

Непророщений садивний матеріал довго лежатиме у холодному грунті, доки земля не прогріється до 12-15?С, що у нашій зоні призведе до значного зниження урожаю.

Перед посадкою (за 3-4 год.) картоплю протруюють одним із фунгіцидів Селектив, Селест Топ проти ризоктоніозу, парші, фомозу, сухої гнилі та інших хвороб, Еместо Квантум проти ризоктоніозу, сріблястої парші, Престиж проти ризоктоніозу. Дані препарати крім фунгіцидної мають інсектицидну дію і захищають від грунтоживучих та інших шкідників: дротяників, личинок хрущів, медведки, колорадський жук та його личинки. Дану роботу та посадку необхідно виконувати у резинових рукавицях. Препарати зберігають свою токсичність до середини цвітіння картоплі, тому ранні сорти картоплі (40-денні), та якщо ви плануєте вживати молоду картоплю середніх та пізніх сортів, будь-які протруйники використовувати не можна. Весняне протруювання знижує випадання рослин, збільшує в них кількість продуктивних пагонів, стимулює розвиток листкової поверхні, зменшує розвиток хвороб у період вегетації й забезпечує приріст урожаю на 50-70 центнерів з гектара.

Після всіх цих процедур та за умови прогрівання грунту на глибині 10 см до 10-12°С,  можна приступати до висадки картоплі. Надранні в не вигріту землю посадки приводять до масового пошкодження картоплі вірусними хворобами і недобором урожаю.

Скористайтесь цими рекомендаціями – і отримайте гарні врожаї картоплі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь