ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

Кібербулінг: як захистити дитину від цькування в мережі

Дата: 21.02.2022 14:57
Кількість переглядів: 313

    Сьогодні, в період пандемії, карантину, переходу на  онлайн навчання, діти все більше часу  користуються соціальними мережами й  частіше зустрічаються випадки кібербулінгу (цькування в інтернет-середовищі через соціальні мережі, електронну пошту чи сайти, на яких передбачене спілкування). Анонімність, можливість охоплювати одночасно широку аудиторію, можливість  в будь-який час та в будь-якому місці цькувати  та тримати у напрузі жертву - основні відмінності кібербулінгу від інших видів булінгу.

 

    Інформацію, як протидіяти кібербулінгу підготувала Надія Лосєва, головний юрист сектору «Снятинське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання БВПД.

 

    Якщо Ви побачили принизливе відео чи прочитали неприємні новини про Вашу   дитину в соціальних мережах, у першу чергу заспокойтесь і поговоріть з дитиною: скажіть, що ви не звинувачуєте її у тому, що відео потрапило до соцмережі. Запевніть дитину, що вона може вам довіритись і показати всі образливі відео та фото, як соромно їй не було б. Часто такий контент інтимного характеру, через що дитині важко про це говорити. Підкресліть, що вас зараз цікавить не їх вміст, а як їх вилучити з соцмережі. Покажіть дитині, що ви на її боці у складній ситуації та пояснюйте дитині правила безпечного користування соціальними мережами.

    У випадку виявлення в мережі Інтернет, на вебсайті інформації, яка принижує права дитини, батьки мають право вимагати видалення такої інформації із вебсайту, а також, з результатів видачі за відповідними запитами з пошукових систем, котрі скеровують на такі вебсайти. З цією метою варто звернутися до власника вебсайту (дізнатися дані щодо адміністраторів або власників вебсайтів допоможе сервіс Whois).

  Відповідно до статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, держава має реагувати на цькування та інші дії, які вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого. Водночас під булінгом (цькуванням) розуміється діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій.

  Цивільно-правовий спосіб правового захисту від кібербулінгу в чинному законодавстві України є основним способом захисту порушених прав та свобод громадянина. Керуючись статтями 277 та 278 Цивільного кодексу України,  фізична особа ,особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та(або) членів її сім’ї недостовірної інформації, має право звернутися безпосередньо до суду для захисту або поновлення порушених прав. Одночасно із вимогами про захист честі, гідності та ділової репутації позивачі можуть вимагати також відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Щоб  довести, що Ваша дитина була жертвою цькування важливо зберігати копії повідомлень, публікацій у соціальних мережах, електронних листів, фотографій тощо, які використовувалися проти Вашої дитини з метою булінгу.  Також Ви можете звернутися до органів Національної поліції  із заявою про вчинення адміністративного правопорушення відповідно до статті 1734 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За вчинення кібербулінгу до кривдника може застосовуватися цивільна, адміністративна  або кримінальна відповідальність.

Якщо Ваша дитина, або Ви стали  жертвами  кібербулінгу Ви можете звернутись за допомогою :

-Національна дитяча «гаряча» лінія: 0 800 500 225 або короткий номер: 116 111 (безкоштовно з усіх мобільних). Лінія є анонімною та конфіденціи?ною (Працює в будні з 12:00 до 16:00).

-Поліція: 102, працює цілодобово.

- Координаційний центр із надання правової допомоги: 0 800 213 103, номер працює цілодобово — безкоштовно в межах Украі?ни.

 

Кібербулінг- це не норма життя, а серйозна проблема з якою слід боротись в рамках правового поля. Якщо  Ви чи Ваша дитина стали жертвами кібербулінгу і Вам потрібна безоплатна правова допомога чи порада, звертайтеся до наи?ближчого місцевого центру чи бюро правовоі? допомоги, дізнавшись контакти на саи?ті: https://www.legalaid.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь