Держпродспоживслужба контролює стан організації харчування в прикарпатських школах
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в межах наданих повноважень забезпечує постійний контроль за дотриманням чинного законодавства під час організації харчування дітей в закладах освіти Прикарпаття.
Так з початку 2021 року проведено 328 заходів державного нагляду у сфері санітарного законодавства у закладах освіти, порушення вимог санітарного законодавства виявлено у 255 перевірених закладах, що склало 77%. Видано 255 приписів про усунення порушень.
Заходи державного нагляду (контролю) проводяться з лабораторним контролем якості питної води, змиві з об’єктів навколишнього середовища, харчових продуктів та готових страв. Так в закладах загальної середньої освіти відібрано 1077 зразків харчових продуктів, з яких 18 не відповідали вимогам нормативних документів, що становить 1,7%.
Крім того в 2021 році досліджено 385 проб води питної за мікробіологічними показниками та 343 проби за санітарно-хімічними показниками, з яких 32 проби були бак забрудненими (8,3%) та 26 проб не відповідали вимогам по санітарно-хімічних показниках (7,6%);
Спеціалісти Держпродспоживслужби з початку 2021 року проаналізували 1191 шкільне перспективне меню, з яких погоджено 1117, що складає 94%.
74 меню були повернуті на доопрацювання через невідповідність їх нормам харчування, включення до меню заборонених харчових продуктів, недотримання чергування страв, відсутність технологічних карток. По кожному меню надано рекомендації щодо усунення виявлених порушень.
З-поміж іншого значна увага була приділена організаційно-методичній та санітарно-освітній роботі, підвищенню рівня обізнаності з питань організації харчування адміністрації навчальних закладів, постачальників харчових продуктів та працівників шкільних харчоблоків.
Детальну Інформаційну довідку про стан організації харчування у закладах загальної середньої освіти області станом на 01.11.2021 року можна прочитати на веб-сайті Головного управління за посилання.