Про план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей в закладах освіти Підгайчиківської сільської ради на 2021р.
Підгайчиківська сільська рада
Коломийського району Івано-Франківської області
Виконавчий комітет
РІШЕННЯ
від 31 серпня 2021 року №56 с. Підгайчики
Про план заходів щодо
створення належних умов
для безпечного харчування дітей
в закладах освіти
Підгайчиківської сільської ради на 2021р.
Відповідно до п.6 пункту «а» ст.32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання доручення Прем’єр-міністра України Гончарука О.В. за результатами селекторної наради з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти 25 жовтня 2019 року, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 13.11.2019 року № 448 «Про план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти Підгайчиківської сільської ради, виконавчий комітет Підгайчиківської сільської ради
ВИРІШИВ:
1.Затвердити План заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти Підгайчиківської сільської ради на 2021 рік (додається).
2.Контроль на виконанням даного рішення покласти на завідувача сектору освіти, молоді та спорту,культури, туризму Підгайчиківської сільської ради Мандрусяк Л.М.
3.Контроль за виконанням даного рішення залишаю за собою.
Сільський голова Ігор Мартинюк
План заходів
щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей в закладах освіти Підгайчиківської сільської ради на 2021 рік
№п/п |
Назва заходу |
Відповідальні за виконання |
Строк виконання |
1. |
Провести навчання відповідальних осіб закладів освіти , які відповідають за організацію харчування, щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей та дотримання вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти |
Головне управління Держпродспожив служби в Івано-Франківські області, сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
На початку року |
2. |
Підготувати проект рішень Підгайчиківської сільської ради «Пров становлення вартості харчування учнів, які навчаються у 1-11 класах закладів загальної середньої освіти, та звільнення від плати за харчування дітей пільгових категорій» |
Сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
Січень 2021 |
3. |
Забезпечити організацію безкоштовного харчування дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей,які отримують допомогу відповідно до ЗаконуУкраїни «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», дітей, батьки яких є учасниками проведення антитерористичної операції, дітей з особливими освітніми потребами. |
Сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
Лютий 2021 |
4. |
Ознайомити керівників закладів освіти з нормативно правовими документами: Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти( наказ МОЗ України настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках у закладах освіти ( наказ МРЕТСТ України від 17.11.2020 р. № 2347). Методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування у закладах освіти ( наказ МРЕТСТ України від 30.10.2020.№ 2208) |
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківські області |
Лютий 2021 |
5. |
Провести онлайн –нараду керівників ЗЗСО , за участі ФОП, працівників харчоблоку що до сучасних підходів до організації шкільного харчування, формування культури здорового харчування серед вихованців закладів освіти згідно з вимогами нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти. |
Сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
Лютий 2021 |
6. |
Провести навчання персоналу операторів ринку, задіяного в організації харчування дітей, щодо впровадження в закладах освіти нових стандартів харчування. |
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківські області,
|
Напочаткуроку |
7. |
Провести навчання уповноважених осіб щодо алгоритму дій проведення тендерних процедур і оформлення тендерної документації для закупівлі харчових продуктів та надання послуг із харчування дітей. |
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківські області,
|
На початку року |
8. |
Узагальнити досвід роботи ФОП Гладуник Г.Д. |
Сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
Січень березень 2021 |
9. |
Впровадженнясистемитадіючихпроцедур,заснованихна принципах системи аналізу небезпечних факторів таконтролюукритичнихточках (НАССР). |
Сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради, керівники закладів освіти, оператори ринку харчових продуктів, які надають послуги харчування у закладах освіти |
Протягом року |
10. |
Розробити та забезпечити оптимальний режим роботи харчоблоків, графіки роботи працівників, враховуючи термін перебування дітей у закладах освіти |
Керівники ЗЗСОтаЗДО |
Двічі на рік |
11. |
Забезпечити якісний вхідний контроль та проводитиоцінюванняякостіпродуктівхарчуваннятапродовольчої сировини,щонадходятьдозакладівосвіти,відповіднодо вимог чинного законодавства. |
Керівники ЗЗСО та ЗДО, медичнасестра |
Постійно |
12. |
Здійснювати прийом продуктів харчування лише за наявності супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, відповідність вимогам державних стандартів. |
Керівники ЗЗСО та ЗДО, медична сестра |
Постійно |
13. |
Забезпечити ведення документації з організації харчування дітей у відповідності до спільного наказу Міністерства охорони здоров’я Українита Міністерства освіти і наукиУкраїни від 01 червня 2005 року №242/339 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» |
Керівники ЗЗСО та ЗДО, медична сестра Сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
Постійно |
14. |
Забезпечити дотримання вимог чинних санітарних норм з протиепідемічного режиму на харчоблоках та в буфетах з закладів освіти, профілактики харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій. |
Керівники ЗЗСО та ЗДО, медична сестра |
Постійно |
15. |
Провести інвентаризацію харчоблоків кожного закладу освіти в межах обстежень закладів освіти з питань готовності до нового навчального року . |
Керівники ЗЗСО та ЗДО, сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
В кінці навчального року |
16. |
За результатами інвентаризації здійснювати аналіз фактичного стану матеріально-технічного забезпечення закладів освіти для організації харчування дітей та забезпечити усунення недоліків. Обладнати обідні залинеобхідною кількістю посадкових місць, меблями відповідно до вікових груп. Створитиумовидлядотриманнядітьми правилособистоїгігієни. |
Керівники ЗЗСО та ЗДО, Підгайчиківська сільська рада |
До початку нового навчального року |
17. |
Контролювати виконання норм харчування визначених у додатку 7 допостанови КабінетуМіністрівУкраїни від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» та вартістю харчування учнів, зазначених категорій у закладі освіти. |
Керівники ЗЗСО та ЗДО, медична сестра Сектор освіти, молоді та спорту, Культури, Туризму Підгайчиківської сільської ради |
Протягом навчального року |
18. |
Організувати та провести в закладах освіти лабораторний контроль якості питної води. |
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківські області, |
Двічі на рік |
19. |
Питання раціонального харчування розглянути на батьківських зборах, розмістити в інформаційних куточках для батьків рекомендації щодо організації харчування вдома. Проводити роботу по 100% охопленню учнів 5-11 класів гарячим харчуванням за батьківські кошти. |
Керівники ЗЗСО та ЗДО, медична сестра Сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
Постійно |
20. |
Виготовити картку-візитку «Шкільна їдальня» |
Керівники ЗЗСО та ЗДО |
2021 |
21. |
Провести опитування «Харчування очима учасників освітнього процессу» |
Керівники ЗЗСО та ЗДО |
Щоквартально |
22. |
Провести конкурс відеоробіт<<Шкільне харчування: перші кроки до змін серед учасників освітнього процесу закладів загальної середньої освіти Підгайчиківської сільської ради |
Сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
Березень 2021 |
23. |
Підготувати мультимедійну презентацію «Харчування у закладах загальної середньої освіти Підгайчиківської сільської ради» |
Сектор освіти, молоді та спорту, культури, туризму Підгайчиківської сільської ради |
Грудень 2021 |