ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

Тихе полювання може закінчитися на лікарняному ліжку

Дата: 24.09.2021 10:52
Кількість переглядів: 1150

Фото без опису

     Карпатський регіон багатий на різноманіття грибів, однак, щороку в області реєструються випадки отруєнь дикорослими грибами, які іноді закінчуються летально.

 

В поточному році в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області зареєстровано 5 випадків отруєнь дикорослими грибами. Всього потерпіло 5 осіб, в тому числі 2 дітей. Отруєння викликали умовно їстівні гриби- сироїжки, які потерпілі самостійно збирали в лісі. 

Тому для запобігання виникнення отруєнь грибами спеціалісти Головного управління рекомендують  дотримуватись наступних правил:

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:
  •  якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  •  поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  •  невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
  •  з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлені;
  •  шампіньйони та печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби добре промийте під проточною водою, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • Дотримуйтесь технології приготування різних видів грибів. Вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражують слизову оболонку шлунку. Такої ж попередньої обробки вимагають сироїжки, свинухи, валуї та інші гіркі і їдкі на смак гриби.
  • Кип'ятіть гриби впродовж 30 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Процедуру повторіть ще двічі.
  • Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
  •  Пам’ятайте! Гриби не слід вживати дітям віком до 12 років, людям літнього віку та вагітним жінкам.

-  Не спокушайтесь на приємний колір та аромат грибів. Деякі отруйні гриби мають досить «апетитний» вигляд та приємно пахнуть. Пам’ятайте! Простих, швидких і в той же час надійних способів визначення отруйних чи їстівних грибів не існує.

- Не збирайте гриби, якщо ви не впевнені у своїх знаннях чи поряд немає досвідченого грибника.

- Споживайте печериці та гливи, вирощені у теплицях. В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають їх у лісах.

 

При перших симптомах отруєння таких як, різкий біль у животі, нудота, блювання чи запаморочення – негайно зверніться за медичною допомогою. Самолікування може бути шкідливим!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь