ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

№ 284-V/2021 Про затвердження Положення про позаштатних радників-консультантів сільського голови на громадських засадах

Дата: 16.09.2021 09:57
Кількість переглядів: 235

Додаток

до рішення сільської ради від 14.07.2021 р. №284-V/2021

 

ПОЛОЖЕННЯ

про позаштатних радників-консультантів сільського голови

на громадських засадах

 

1. Загальні положення

 

1.1. Це Положення про позаштатних радників-консультантів сільського голови на громадських засадах (далі - Положення) встановлює правовий статус та визначає повноваження, компетенцію і умови діяльності позаштатних радників сільського голови на громадських засадах.

1.2. Повноваження позаштатного радника сільського голови на громадських засадах (далі - радник-консультант) надаються на строк повноважень сільського голови та припиняються розпорядженням сільського голови.

Повноваження Радника можуть бути припинені достроково за його власним бажанням або за рішенням сільського голови. Дострокове припинення повноважень радника-консультанта здійснюється розпорядженням сільського голови.

1.3. У своїй діяльності радник-консультант керується Конституцією та законами України, актами Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами, що регламентують діяльність органів місцевого самоврядування в Україні, рішення сільської ради та її виконавчого комітету ради, розпорядженнями та дорученнями сільського голови, а також цим Положенням.

1.4. Діяльність радника-консультанта ґрунтується на принципах законності, гласності, відкритості та прозорості, професіоналізму, пріоритетності прав і законних інтересів громадян.

1.5. Радник-консультант підпорядковується безпосередньо сільському голові.

За погодженням з головою, радник-консультант у межах його компетенції, може взаємодіяти із заступниками  голови, секретарем сільської ради, керуючим виконавчого комітету сільської ради, іншими посадовими особами виконавчих органів сільської ради.

1.6. Радник-консультант не є посадовою та службовою особою місцевого самоврядування, не входить до структури виконавчих органів сільської ради. На радника-консультанта не поширюється дія Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування". Радник-консультант здійснює свою діяльність виключно на громадських засадах, безоплатно виконує покладені на нього функції.

1.7. Персональний добір радників-консультантів, організація їх роботи та розподіл обов’язків здійснюється особисто головою.

Гранична чисельність радників-консультантів не обмежується і визначається головою на підставі виробничої необхідності (потреби).

1.8. Повноваження радників-консультантів можуть бути надані діючим депутатам сільської ради, депутатам сільської ради попередніх скликань, провідним фахівцям в галузях економіки, бюджету та фінансів, соціальної та гуманітарної сфер, права, культури, представникам громадських об’єднань, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, громадським діячам, іншим повнолітнім громадянам України.

1.9. Претендент на набуття повноважень радника-консультанта подає заяву на ім’я голови, копію паспорта та документа про освіту, фотокартку розміром 3х4 та інші документи, відомості, що можуть підтвердити спеціальні знання в певній галузі чи сфері знань.

При наявності на заяві позитивної резолюції сільського голови загальним відділом  готується розпорядження голови про надання особі повноважень позаштатного радника-консультанта сільського голови на громадських засадах.

1.10. Повноваження радника-консультанта починаються в день підписання і реєстрації розпорядження сільського голови про надання особі повноважень позаштатного радника-консультанта сільського голови на громадських засадах, а закінчуються після видання відповідного розпорядження сільського голови про припинення повноважень радника-консультанта.

1.11. Розпорядження про надання та припинення повноважень радника-консультанта оприлюднюється на офіційному веб-сайті Підгайчиківської сільської ради.

1.12. Організаційне, інформаційне забезпечення діяльності радника-консультанта сільського голови здійснюється відповідними структурними підрозділами виконавчих органів сільської ради за галузевими ознаками.

1.13. Після призначення радника-консультанта особа повинна бути ознайомлена з цим Положенням.

 

2. Повноваження та основні завдання радника-консультанта

 

2.1. Радник-консультант має право:

- входити та знаходитись в приміщеннях сільської ради, його виконавчих органів;

- за письмовим дорученням голови запитувати та одержувати в установленому порядку інформацію, документи та матеріали від посадових осіб виконавчих органів сільської ради, комунальних підприємств, установ та закладів міста;

- бути присутнім при проведенні засідань, нарад, інших заходів, які проводяться виконавчими органами сільської ради;

- приймати участь у роботі інших консультативно-дорадчих органів, створених виконавчими органами сільської ради або сільським головою;

- вносити сільському голові пропозиції з питань прийняття управлінських рішень, вдосконалення та підвищення ефективності роботи виконавчих органів сільської ради з відповідного напрямку роботи.

2.2. Відповідно до покладених завдань радник-консультант:

- вносить сільському голові рекомендаційні пропозиції щодо пріоритетних напрямів розвитку села у відповідній сфери (галузі) та шляхів їх реалізації;

- аналізує політичні, соціально-економічні, правові та інші суспільні процеси, що відбуваються в селі, за результатами чого готує та подає  голові пропозиції та рекомендації щодо можливих дій виконавчих органів сільської ради та підприємств, установ і організацій, що належать до комунальної власності територіальної громади села;

- за дорученням голови здійснює аналіз відповідних нормативно-правових актів, у тому числі проектів актів сільського голови, сільської ради та її виконавчого комітету, та подає голові відповідні висновки та пропозиції;

- сприяє голові в ефективному здійсненні його повноважень;

- виконує завдання з аналітичного, інформаційного та іншого забезпечення діяльності голови, підготовки сільському голові інформаційно-аналітичних матеріалів щодо діяльності виконавчих органів сільської ради та підприємств, установ, організацій, що належать до комунальної власності територіальної громади села, відповідно до напрямку своєї діяльності, визначеного сільським головою при розподілі обов’язків;

- виконує інші доручення сільського голови.

2.3. Для виконання завдань радник-консультант може залучатися до:

- проведення консультацій з актуальних питань місцевого самоврядування за відповідними напрямками роботи;

- підготовки проектів цільових програм;

- здійснення моніторингу актів виконавчих органів сільської ради, внесення пропозицій щодо зупинення дії та скасування в установленому порядку актів, що суперечать чинному законодавству України;

- опрацювання пропозицій з удосконалення механізму взаємодії сільського голови з органами виконавчої влади, політичними партіями, громадськими організаціями, профспілками тощо;

- підготовки матеріалів до прес-конференцій, виступів, доповідей, зустрічей та робочих поїздок сільського голови;

- підготовки пропозицій з проведення заходів за участі сільського голови;

- виконання за дорученням сільського голови інших завдань.

2.4. Радник-консультант зобов’язаний:

- відповідально ставитися до виконання покладених на нього завдань і повноважень, визначених безпосередньо сільським головою та цим Положенням;

- своєчасно і сумлінно виконувати доручення сільського голови;

- дотримуватися високої культури спілкування, шанобливо ставитися до посадових осіб місцевого самоврядування, органів державної влади, громадян;

- не допускати дій і вчинків, які можуть негативно вплинути або нанести шкоду авторитету сільського голови, сільської ради та її виконавчих органів;

- не допускати розголошення інформації, що стала йому відома у зв’язку з виконанням визначених завдань.

 

3. Кваліфікаційні вимоги

Радник-консультант повинен бути професіоналом у певній сфері діяльності, знати Конституцію та закони України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про державну службу", "Про запобігання корупції", інші закони; акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, інші підзаконні нормативно-правові акти; практику застосування законодавства з питань, що належать до компетенції органів місцевого самоврядування; основи економіки та права, форми і методи роботи із засобами масової інформації; інструкцію з діловодства у Підгайчиківській сільській раді та її виконавчого комітету; правила внутрішнього трудового розпорядку; правила ділового етикету; правила охорони праці та протипожежної безпеки; основні програми роботи на комп’ютері; державну мову.

 

4. Відповідальність

Радник-консультант несе відповідальність у порядку та у спосіб, що визначені чинним законодавством України за невиконання або неналежне виконання повноважень та основних завдань, визначених цим Положенням, за недостовірність відомостей, статистичної звітності та інформації з питань, що належать до компетенції радника-консультанта, даних, що подаються ним сільському голові, а також за розголошення інформації, що стала йому відома у зв'язку з виконанням завдань, за завдану сільській раді та її виконавчим органам матеріальну шкоду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь