ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

№ 123-І/2021 Про затвердження ставок орендної плати за земельні ділянки комунальної власності на території населених пунктів Підгайчиківської сільської ради на 2021-2025 роки (попереднє читання)

Дата: 10.09.2021 08:16
Кількість переглядів: 329

Додаток № 1

до рішення Підгайчиківської

сільської ради №123-І/2021

від 31.03.2021 року

 

 

Порядок встановлення розмірів ставок

орендної плати за земельні ділянки на території населених пунктів Підгайчиківської сільської ради  на 2021-2025 роки.

 

1.1.Порядок встановлення розмірів річної орендної плати за землю на території населених пунктів Підгайчиківської сільської ради (надалі - «Порядок») розроблений з метою впровадження узгоджених підходів щодо регулювання орендних відносин в галузі користування земельними ділянками та створення єдиних організаційно-правових засад визначення та справляння орендної плати.

1.2. Порядок регламентує принципи встановлення розмірів орендної плати за землю і поширюється на всі земельні ділянки, якими Підгайчиківській сільській раді надано право розпоряджатися відповідно до чинного законодавства України.

1.3. Річний розмір орендної плати, визначений даним Порядком, встановлюється у відсотках (%) до нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

1.4. Підставою для укладання договору оренди земельної ділянки є рішення сесії Підгайчиківської сільської ради про передачу ділянки (її частини) в оренду (суборенду), або протокол аукціону в разі набуття права оренди земельної ділянки на конкурентних засадах, з обов’язковим  визначенням категорії земель за основним цільовим призначенням (ст. 19 Земельного кодексу України) та категорії земель за функцією використання на момент прийняття рішення.

1.5. Умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за угодою сторін у договорі оренди між Підгайчиківською сільською радою та орендарем.

1.6. Базою для обчислення орендної плати є нормативна грошова оцінка земельної ділянки, яка надається в оренду. Розмір орендної плати за землю встановлюється  відповідно до її функціонального призначення у розрізі економіко- планувальних зон населених пунктів  згідно з нормативною грошовою оцінкою. Показники оцінки підлягають щорічному, станом на 1 січня, уточненню на коефіцієнт індексації відповідно до порядку, встановленого чинним законодавством України.

1.7. У випадку зміни виду діяльності або невідповідності ставок орендної плати прописаних у додатку №2 із діючими договорами оренди землі в межах встановленої категорії земель за цільовим призначенням, відповідний перерахунок орендної плати за землю здійснюється без внесення змін до рішення сільської ради про надання земельної ділянки в оренду. Для перерахунку розміру орендної плати у зв’язку із зміною функціонального використання землі орендар звертається до Підгайчиківської сільської ради із заявою. До заяви додається витяг з нормативної грошової оцінки земельної ділянки виданий міськрайонним управлінням Держгеокадастру у Коломийському районі та м. Коломия Івано-Франківської області.

1.8. за несвоєчасне внесення орендної плати справляється пеня у встановленому законом розмірі та порядку.

1.9. У разі систематичного (протягом трьох і більше місяців поспіль) невнесення орендної плати орендодавець має право вимагати дострокового розірвання договору в судовому порядку.

1.10. В разі внесення змін до цього порядку розмір орендної плати підлягає обовязковому перегляду, про що зазначається в умовах договору оренди землі.

1.11. В разі надання земельної ділянки для будівництва нових (або реконструкції існуючих) об’єктів нерухомого майна, пільговий розмір орендної плати встановлюється на нормативний період будівництва (реконструкції), але не більше ніж на три роки, в розмірі не менше 3% від нормативно-грошової оцінки землі. По закінченню будівництва розмір орендної плати встановлюється на загальних підставах, визначених в цьому Порядку. Будівництво вважається закінченим з моменту прийняття обєкта в експлуатацію.

1.12.У разі здавання в оренду об’єктів нерухомості, розташованих на орендованій земельній ділянці, орендна плата за землю нараховується відповідно до її фактичного фукціонального використання (в залежності від виду діяльності, який буде здійснювати орендар приміщень).

1.13. В разі надання земельної ділянки в оренду за одним договором двом і більше орендарям, орендарі несуть солідарну відповідальність за своєчасне і повне внесення орендної плати за землю.

1.14. Контроль за сплатою орендної плати за землю здійснює Коломийська оДПІ Головного управління Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області.

 

 

 

Секретар сільської ради                                               Б.Б. Андрусяк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №2

До Рішення сесії Підгайчиківської

сільської ради №123-І/2021

від 31.03.2021 року

                  

СТАВКИ  ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ ЗА ЗЕМЕЛЬНІ ДІЛЯНКИ

у відсотках від нормативної грошової оцінки земель

населених пунктів Підгайчиківської сільської ради  на 2021-2025 роки

Категорія земель

Цільове призначення та функціональне використання земель

Ставка орендної плати (% від нормативної грошової оцінки)

Землі сільськогосподарського призначення

 

         01

01.01

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва:

- рілля

- під господарськими дворами

 

     12

      4

01.02

для ведення фермерського господарства:

- рілля

- під господарськими дворами

 

     12

      4

01.03

для ведення особистого селянського  господарства

     12

01.04

для ведення підсобного сільського господарства

12

01.05

для індивідуального садівництва

12

01.06

для колективного садівництва

12

01.07

для городництва

12

01.08

для сінокосіння і випасання худоби

12

01.09

для дослідних і навчальних цілей

12

01.10

для пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства

12

01.11

для надання послуг у сільському господарстві

12

01.13

для іншого сільськогосподарського використання :                                   - рілля                                                                                                                      - під господарськими дворами

     

      12  

       4                

Землі житлової  забудови

 

      02

 

 

 

 

 

 

 

 

02.01

для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка)

3

02.03

для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку

5

02.05

для будівництва індивідуальних гаражів

 

3

02.07

для іншої житлової забудови

3

02.09

для будівництва і обслуговування паркінгів та автостоянок на землях житлової та громадської забудови

10

02.10

для будівництва та обслуговування  багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури

10

 

Землі громадської забудови      

    03

03.02

для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти,  які не є бюджетними установами

3

03.03

для  будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги (аптеки, поліклініки, амбулаторії, лікарні), які не є бюджетними установами

10

03.04

для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій

3

03.05

для будівництва та обслуговування будівель закладів культурно- просвітницького обслуговування, які не є бюджетними установами

3

03.07

 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, :                               - магазини, торгові будинки, кіоски, павільйони, оптові бази, оптова торгівля;                                                                                                              -роздрібна торгівля нафтопродуктами, скрапленим та стислим газом для автотранспорту;                                                                                              -ремонт автомобілів, автомийки ;                                                                         -приймання і заготівля молока від населення

 

 

8

 

      12

      10

       6

03.08

для будівництва та обслуговування  об’єктів туристичної інфраструктури  та закладів громадського харчування (столови, кафе, бари, ресторани)

10

03.10

для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку)

10

03.12

для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального  обслуговування

5

03.13

 

для будівництва та обслуговування  будівель закладів побутового обслуговування

для будівництва та обслуговування будівель салонів краси, приватних стоматологічних кабінетів

6

10

03.15

для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, що не ввійшли до цього переліку

6

Землі рекреаційного призначення

 

 

 

 

 

07

земельні ділянки зелених зон і зелених насаджень, навчально-туристичних та екологічних стежок, земельні ділянки, зайняті територіями будинків відпочинку, пансіонатів, об’єктів фізичної культури і спорту, туристичних баз, кемпінгів, стаціонарних і наметових туристично-оздоровчих таборів, будинків рибалок і мисливців, дитячих туристичних станцій, дитячих та спортивних таборів, інших аналогічних об’єктів, а також земельні ділянки, надані для дачного будівництва і спорудження інших об’єктів стаціонарної рекреції

 

 

 

 

 

 

     5

Землі історико-культурного призначення

 

 

08

 

землі на яких розташовані: пам’ятки культурної спадщини, їх комплекси(ансамблі), історико-культурні заповідники, історико-культурні заповідні території, охоронювані археологічні території, музеї просто неба, меморіальні музеї-садиби

 

 

5

Землі лісогосподарського призначення

 

 

 

09

Землі, вкриті лісовою рослинністю,а також не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі, які надані та використовуються для потреб лісового господарства, крім земель,зайнятих зеленими насадженнями у межах населених пунктів, які не віднесені до категорії лісів, а також земель, зайнятих окремими деревами і групами дерев, чагарниками на сільськогосподарських угіддях, присадибних, дачних і садових ділянках

 

 

10

             

 

 

 

Землі водного фонду

 

    10

10.01

для експлуатації та догляду за водними об’єктами

      7

10.02

для облаштування та догляду за прибережними захисними смугами

7

10.04

для експлуатації та догляду за гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами і каналами

      7

10.05

для догляду за береговими смугами водних шляхів

      7

10.06

для сінокосіння

     5

10.07

для рибогосподарських потреб

     5

10.08

для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей

     8

10.10

для будівництва та експлуатації гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд

     8

Землі промисловості

 

      11

11.01

для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов’язані з користуванням надрами

 

     10

11.02

для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості

16     

11.03

для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств

16

 

11.04

для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілення газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води)

 

     10

11.05

Для обслуговування інших будівель промислової забудови, що не ввійшли до цього переліку

    6

Землі транспорту

 

     12

12.01

для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту

    5

12.04

для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства

    5

12.06

для розміщення та експлуатації об’єктів трубопровідного транспорту (водопостачання, каналізація)

    5

Землі зв’язку

 

      13

13.01

для розміщення та експлуатації об’єктів і споруд телекомунікацій (телебачення, радіомовлення)

    12

13.02

для розміщення та експлуатації будівель та споруд об’єктів поштового зв’язку

    12

13.03

Для розміщення та експлуатації інших технічних засобів зв’язку

    12

Землі енергетики

 

      14

14.01

для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій

 

   12

14.02

для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів передачі електричної та теплової енергії

 

    12

Орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у комунальній власності, у разі визначення орендаря на конкурентних засадах  може перевищувати  12% нормативно-грошової оцінки землі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь