ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

Дотримання температурного режиму в навчальних закладах в осінньо-зимовий період та попередження захворювань на ГРЗ

Дата: 08.09.2021 14:01
Кількість переглядів: 1499

Питання дотримання санітарно-гігієнічних показників мікроклімату в навчальних закладах є одним з ключових у збереженні та зміцненні стану здоров’я учнів шкіл та вихованців дитячих дошкільних закладів. Вікові особливості теплорегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікроклімату, потребують забезпечення комфортного повітряного та теплового режиму приміщень. Недотримання повітряно – теплового режиму в приміщеннях навчальних закладах в поєднанні з підвищеною вологістю та швидкістю повітря впливає на посилення процесів тепловіддачі, що призводить до переохолодження організму дитини і як наслідокрозвиток гострих респіраторних захворювань.

Умови мікроклімату характеризуються температурою повітря, відносною вологістю приміщень, швидкості руху повітря, інтенсивністю теплового (інфрачервоного) випромінювання та температурою поверхні. Відповідно до нового Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів у групових осередках встановлено температуру повітря +19 + 23° C; у приміщеннях басейну +29 + 30° C; у залах для занять музикою та фізичною культурою +18 + 19° C; у теплих переходах не менше+15° C; у приміщеннях, що займають кутове положення або знаходяться в торці будівлі дошкільного навчального закладу, температура повітря повинна бути не менше +21° C. У приміщеннях загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до діючих санітарних норм та правил температура повітря в класах і кабінетах повинна складати + 17+18°С, майстернях з обробки металу і дерева – +16+18°С, спортивних залах – +15+17°С, роздягальнях при них – +19+ 23°С, актовій залі – +17+20°С, медичних кабінетах – +21+23°С, рекреаціях – +16+18°С. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40 – 60 %. Дотримання встановлених норм показників мікроклімату забезпечує перш за все безперебійна та ефективна робота системи опалення закладу, робота канальної та механічної систем вентиляції. Також, при проведенні ремонтних робіт ( влітку) керівники (власники) закладів повинні передбачати утеплення фасаду, покрівлі, поновлення скла та утеплення вікон, дверей, по можливості встановлення сучасних ( теплозберігаючих) вікон та дверей, забезпечити відкриття фрамуг для провітрювання, проведення ревізії вентиляційних систем та ін. Крім того, необхідно виконувати такі заходи профілактики забруднення повітря в приміщеннях навчальних закладів, як: приведення кількості дітей у відповідність до гігієнічних вимог наповнюваності класів (груп); використання приміщень лише за призначенням; використання обладнання, полімерних матеріалів, дезінфекційних засобів лише тих, що дозволені законодавством до застосування; щоденне вологе прибирання приміщень (за необхідності з використанням дезінфекційних засобів) та своєчасне проведення провітрювання.

Для контролю температури повітря в дитячих садках кімнатні термометри мають бути розміщені на внутрішній поверхні кожного приміщення, де перебувають діти, на рівні 0,8-1,2 м від підлоги залежно від зросту дітей. За відсутності дітей приміщення дошкільних навчальних закладів повинні періодично провітрюватися. Ефективним є наскрізне або кутове провітрювання. Забороняється провітрювання через туалетні кімнати. Тривалість провітрювання залежить від температури зовнішнього повітря, напрямку вітру та ефективності роботи опалювальної системи. Наскрізне провітрювання має проводитися кожні 1,5-2 години з тривалістю не менше 10 хвилин. У спальнях наскрізне провітрювання здійснюється до та після сну дітей. У холодну пору року провітрювання повинно бути закінчене не пізніше ніж за 30 хвилин до приходу дітей із занять або з прогулянки і за 30 хвилин до сну. Під час сну може бути забезпечено доступ свіжого повітря з одного боку приміщення, але за 30 хвилин до підйому дітей його припиняють. Після короткочасних провітрювань допускається зниження температури повітря у групових осередках до +19 °С для дітей 4-5 років і до +18 °С для дітей старше 5 років. При вході до дошкільного навчального закладу необхідно розміщувати термометр для контролю за температурою повітря на вулиці. Прогулянки на відкритому повітрі повинні проводитися не рідше 2 разів на день. Оптимальний час перебування на відкритому повітрі – 3,5-4 години на день з достатньою руховою активністю. Основними причинами скорочення тривалості перебування на свіжому повітрі є погіршення самопочуття, порушення стану здоров`я дітей, ускладнення метеоумов. Встановлення у дошкільному навчальному закладі нових систем, що впливають на мікроклімат приміщення, повинно здійснюватись з письмової згоди батьків (опікунів) та має бути забезпечено відповідним і своєчасним сервісним обслуговуванням та заміною витратних матеріалів. У разі підвищення захворюваності дітей, спричинених функціонуванням таких систем, експлуатація зазначених систем забороняється. В школах під час канікул допустимо знизити температуру повітря до +15 градусів. Також, з метою запобігання зростання захворюваності на гострі респіраторні інфекції та грип при зниженні температури зовнішнього повітря санітарними правилами для загальноосвітніх навчальних закладів (ДСанПіН 5.5.2.008-01) передбачено, що органи місцевої виконавчої влади приймають рішення про припинення навчального процесу: для учнів початкових класів – при зниженні температури повітря до -20°С при швидкості руху повітря більше 5 м/с і вологості вище 80%; для учнів 5-12 класів – при температурі -24°С. Якщо в навчальному закладі, який відвідує Ваша дитина, має місце порушення встановлених параметрів мікроклімату, Ви маєте право звернутися до керівника (власника) закладу та до територіального управління освіти для прийняття негайних заходів щодо усунення порушень.

 

Зав. відділення епідеміологічного

нагляду та профілактики                                            

неінфекційних захворювань                                                                Козовий В.С


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь