ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

Як встановити межі земельної ділянки?

Дата: 19.07.2021 17:06
Кількість переглядів: 538

Фото без опису

Межа земельної ділянки – це сукупність ліній, що утворюють замкнений контур і розмежовують земельні ділянки.

Метою встановлення (відновлення) меж земельної ділянки є визначення в натурі (на місцевості) метричних даних земельної ділянки, у тому числі місцеположення поворотних точок її меж та їх закріплення межовими знаками.

Винос меж земельної ділянки необхідно проводити якщо:

  • втратилися чи пошкодилися раніше встановлених межові знаки;
  • перед проведення будівельних робіт на земельній ділянці;
  • при купівлі земельної ділянки чи передачі земельної ділянки у оренду для визначення конкретних меж земельної ділянки;
  • раніше подібні роботи не проводилися та для вирішення земельних спорів.

 

Роз’яснення на дану тему підготувала Марта Фучко, заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Відповідно до статті 55 Закону України «Про землеустрій» встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) проводиться відповідно до топографо-геодизичних і картографічних матеріалів за допомогою спеціальних пристроїв на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) закріплюються межовими знаками.

Для замовлення технічної документації для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір. Виконувати роботи по встановленню (відновленню) меж земельної ділянки має право юридична особа, що володіє необхідними технічними і технологічним забезпеченням та у складі якої працює не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників або фізична особа підприємець, яка володіє необхідним технічними і технологічним забезпеченням та є сертифікованим інженером -землевпорядником.

Для укладення договору потрібно мати: копію документів, що посвідчують фізичну особу (паспорт, ідентифікаційний код); копія документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку та наявну документація із землеустрою щодо земельної ділянки.

Комплекс робіт із встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) включає: підготовчі роботи, топографо-геодезичні, картографічні роботи та роботи із землеустрою, камеральні роботи, складання і оформлення матеріалів технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), а також встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх межовими знаками.

Закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється у присутності власника земельної ділянки та власників суміжних земельних ділянок. Повідомити власників суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі необхідно не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку виконання даних робіт. Повідомлення краще надсилати рекомендованим листом, кур’єрською поштою чи за допомогою інших засобів зв’язку, які забезпечують фіксацію даного повідомлення.

Відповідно до ст. 106 Земельного кодексу України витрати на встановлення спільних меж несуть власники земельних ділянок у рівних частинах, якщо інше не встановлено угодою між ними.

Важливо, що власник земельної ділянки, землекористувач має право вимагати від власника суміжної земельної ділянки сприяння у встановленні спільних меж, а також встановлення або відновлення межових знаків, у разі якщо вони відсутні, зникли, перемістилися або стали невиразними. У разі відсутності згоди власника суміжної земельної ділянки встановлення спільних меж здійснюється за рішенням суду.

Якщо вам необхідно отримати юридичну консультацію чи отримати адвоката для представництва ваших інтересів у суді, звертайтесь до Коломийського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги за адресою місто Коломия, вулиця Міцкевича, 8.

Графік роботи: ПН, ВТ, СР, ЧТ, - 09:00 – 18:00; ПТ – 09:00 – 16:45.

Тел: +38 (03433) 4- 63 -76,   +38 (068) 46 00 709


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь