ПІДГАЙЧИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Підгайчики

Майно подружжя, яке підлягає поділу при розлученні!

Дата: 19.04.2021 16:13
Кількість переглядів: 1897

  Дану тему підготувала Світлана Шепетюк, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

  Згідно з даними Державної служби статистики Україникількість розлучень в нашій країні з кожним роком зростає. За розірванням шлюбу постає питання поділу спільного майна подружжя.

  Слід зазначити, що поділ спільного майна подружжя може відбуватися як під час шлюбу,так і в процесі його розірвання.

  При поділі спільного майна подружжяприпиняються права спільної сумісної власності подружжя на майно і виникає на основі цього право приватної (роздільної) власності або спільної часткової власності подружжя.

  Так, відповідно до статті 69 Сімейного кодексу України, розділу підлягає лише майно, яке належить чоловікові та дружині на праві спільної сумісної власності.

  Що ж таке право спільної сумісної власності і що відноситься до такої власності?

  Право спільної сумісної власності полягає у тому, що частки чоловіка і дружини не виділені, а тому кожен з них має рівне право володіти, користуватися та розпоряджатися майном.

  На праві спільної сумісної власності вважається майно, набуте подружжям за час шлюбу,яке належить дружині та чоловікові незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).Кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

  Також, об’єктами спільної сумісної вважаються прибутки отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи) та речі придбані одним із подружжя для професійних занять - це можуть бути: музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка та інше.

  Право спільної сумісної власності подружжя регулюється Главою 8 Сімейного кодексу України.

  Яке майно не підлягає поділупри розірванні шлюбу?

  Таким майном є особиста приватна власність. Особиста приватна власність кожного із подружжя - це те майно, яке належить лише одному з подружжя і на яке не поширюється сімейно-правовий принцип спільності майна подружжя.

  Згідно чинного законодавства в Україні, таким майном вважається:

- майно, набуте одним із подружжя до шлюбу;

-майно, яке набуте чоловіком чи дружиною під час шлюбу на підставі договору дарування;

-майно отримане у власність у порядку спадкування;

- майно, яке було придбане за особисті кошти одного з подружжя;

- речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;

-майно, що набуде зачас їхнього окремого проживання у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

  Також сюди відносяться кошти, такі як: премії, нагороди, які були одержані за особисті заслуги, страхові виплати, відшкодування за втрачену чи пошкоджену річ чи або за нанесення моральної шкоди.

  Право особистої приватної власності чоловіка та дружини регулюється Главою 7 Сімейного кодексу України.

  Варто зазначити,що у випадку коли жінка та чоловік, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі,майно, набуте ними за час спільного проживання, буде належати їм також на праві спільної сумісної власності,як чоловіка і дружини, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

  Поділ спільного майна може здійснюватися в добровільному порядку, за добровільною згодою подружжя, а в разі наявності спору між ними – у судовому порядку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь